Vettigt med lägre straff för narkotikabrott

Tidigare har man fått lika långa straff för narkotikabrott som för grova våldsbrott. Det är inte rimligt. Straffen i Sverige har också varit mycket hårdare än i de andra nordiska länderna. Inte heller rimligt. Gränsen för grovt narkotikabrott har gått vi betydligt lägre mängder än i andra nordiska länder. Högsta domstolen (HD) har numera ändrat denna praxis. Det är bra och rimligt. Nu är det snart också dags för avkriminalisering av innehav för eget bruk. I all fall fall vad det gäller hasch och marijuana (cannabis). För först då har Sverige en rimlig och vettig lagstiftning kring narkotika.

I GP menar en polis att de lägre straffen kommer att leda till att färre narkotikabrott utreds. Även rikskriminalens underrättelsesektion har denna uppfattning. I praktiken torde det innebära att brott med en liten mängd narkotika inte kommer att utredas. Det blir alltså en slags acceptans av innehav för eget bruk. I praktiken. Det är bra.

I sammanhanget kan det nämnas av narkotikabruket sjunker i de många länder med ”liberal” lagstiftning men inte i Sverige med hård lagstiftning. Bruket av narkotika är dock lägre i Sverige än i jämförbara länder och det är sannolikt en viktig anledning till att narkotikabruket i Sverige inte minskar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jon Hallin

  Sista stycket är ju i nivå med vapenhetsarnas argumentation i USA. ”Visst, vi har enormt mycket högre dödlighet än jämförbara länder, men om man kisar lite och bara tittar på lite lite grann av statistiken så ser det ut som att färre dör om man skaffar ännu mer vapen.”

  • Det är ju intressant att du skriver det med dödsfallen. Sverige har en mycket högre dödlighet bland narkomaner än andra västländer. Beroende på en misslyckad narkotikapolitik.

   Cannabis som drog är mindre skadlig än alkohol. Jag är inte för en legalisering. Jag är för att innehav för eget bruk inte ska straffas. Jag anser att narkotikabruk inte är ett lika allvarligt brott som våldtäkt eller misshandel. Förut fick man längre straff för narkotikabrott än för många våldsbrott. Det är helt enkelt inte vettigt. Jag anser rent generellt att straff varken gör den straffade eller samhället bättre.

 • Kenny Kling

  Jag kan bara framhäva att med denna liberala syn på narkotika som du har kommer vi få mer problem än vad vi redan har. Jag har sett hur gymnasieungdomar far illa utav narkotika för att inte tala om alla oskyldiga som drabbas när narkotikapåverkade människor förlorar både vett och omdöme.
  Jag skall inte försöka att få dig att ändra din åsikt för det kan jag inte men bara hoppas på att du någon gång inser följderna utav narkotika och konsekvenserna utav det. Hoppas du inte själv drabbas utav någon narkotikapåverkad människa för då kanske det är för sent att ändra ståndpunkt…

 • Jag har själv sett hur 1970-talet var mycket bättre än idag (Jag är 56 år gammal). Då var narkotikanvändningen mycket högre än idag. I huvudsak cannabis, som är ofarligare än alkohol. Heroin, den riktigt skadliga narkotikan, var ovanligt. Amfetamin vanligt. Jag har haft vänner som dött av heroin, vänner som förstört sig och dött pga amfetaminmissbruk osv. Jag vet hur skadligt narkotika är. men jag vet också att i Sverige dör många fler narkomaner än i andra länder av överdoser etc. Jag vet vad jag pratar om.