Är det politiska bloggandet dött?

Inte vet jag. Men jag tror inte det. Min blogg har fler läsare än någonsin. I själva verket är det numera Sveriges mest lästa politiska blogg på svenska. Detta om vi räknar bort de nazistiska uthängnings- och hatsajterna och telegramservicebloggen Alliansfritt.  Min blogg är definitivt den mest lästa svenska bloggen som presenterar åsikter till vänster om socialdemokraterna.

Min blogg läses inte av politiskt aktiva i först hand misstänker jag. Enligt Alexa, Google och andra statistiska källor är min blogg sannolikt i huvudsak läst av medelålders män med arbetarbakgrund. Det är också den grupp jag vill skriva för. I sammanhanget kan man också nämna att min blogg inte syns bland de mest länkade/högst rankade på Knuff, Politometern och Bloggportalen då deras system för att registrera länkar inte tycks fungera ihop med Google Analytics. På Twinglys topp 100 ligger min blogg dock på 15:e plats bland alla svenska bloggar.

Som jag ser det är det politiska bloggandet i högsta grad levande. Framförallt på vänsterkanten. Inte heller har jag någon kännedom om dödförklaringar av den politiska bloggosfären eller nåt sånt. Det tycks vara nåt som bara rör sig i hjärnorna bland de som ibland tycks anse sig tillhöra nån form av ”innegäng” på nätet. Det är såna pseudodebatter och diskussioner som de ägnar sig åt medan vi på vänsterkanten oftast ägnar oss åt verkliga problem och saker. Koncentrationen av ägandet i näringslivet, ekonomi, miljöfrågor, pensionsbedrägeriet, brottslighet, kriget i Syrien osv. För mig spelar det egentligen ingen roll om den politiska bloggosfären dödförklaras. Den har ändå relativt begränsad betydelse för mig. Och man kan verkligen fråga sig om den egentligen finns eller nånsin har funnits.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Surt sa räven. Vad jag kan se så dödförklarar jag bara den gamla bloggosfären. Oavsett vad du säger så har både bloggandet och bloggläsandet minskat generellt. 

 • Ja, det har det sannolikt. Det är en naturlig utveckling. Men det betyder ju inte att det är dött. Det var många som startade bloggar är 2005-2007 och det var ju uppenbart att de flesta inte skulle kunna fortsätta eller upprätthålla den kontinuitet som krävs.

  Sen förstår jag inte din första mening. Jag är ju nöjd med sakernas tillstånd och inte på något sätt missnöjd. Jag når exakt den målgrupp jag vill nå och jag har fler läsare än nån annan vänsterblogg på svenska. Dessutom stadigt lite ökande antal läsare. Däremot har jag aldrig gillat folk som tycks betrakta sig själva som en slag elit eller den typen av bloggar med miljoner internlänkar och inget egentligt innehåll som de flesta sossebloggarna är. Dom har många länkar, hög ranking och inga läsare. Vad är meningen med det?

  Twitter är inte intressant för det jag gör och vill göra.

 • Mary Jensen

  Heja Anders – jag kör också på men på min kant. Dock skriver jag inte så ofta numera och inte har jag lika många läsare som förr. Det gör inte så mycket för jag tror att jag har rätt läsare. Så att det jag skriver kommer dit jag vill…

  Ha det…

  • Ja, når man de läsare man vill nå är det bra så. Jag är ju i en liten annan sits än du då jag behöver även de små inkomster jag får från bloggen. Det betyder att jag skriver mellan 3 och 6 inlägg per dag. Främst beroende på hur mycket andra jobb jag har. Men jag är ganska säker på att jag når de jag vill nå, vilket är den grupp av människor som rasisterna också har som målgrupp. Det känns ur den synpunkten också viktigt att se till att jag har många läsare.