Protestera mot vargjakten

Stoppa vargjakten

Protestera mot vargjakten.

I sista stund sänkte Naturvårdsverket antalet vargar som skall skjutas. Istället som för planerade 18 blir det nu 16 vargar. Orsaken är att reviret i Jämtland lyftes från listan över revir som drabbas av jakten.

Jakten kommer att bedrivas under vargföräldrarnas parningsmånad vilket torde ställa till problem. Skjuts tiken kan hanen snabbt ge sig iväg för att hitta en ny partner och då blir valparna lämnade ensamma.

– Jag är bestört över det vansinniga beslutet. Regeringens vargpolitik består av jakt och ingenting annat. Alla underlag som finns visat att det är nya gener – och inte jakt – som är helt avgörande för att vargstammen ska bli livskraftig, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

I varje revir skall två vargar skjutas – och om möjligt får bara en av dessa vara ett föräldradjur. Det är alltså fullt möjligt att skjuta båda föräldrarna, vilket betyder stora svårigheter för de valpar som lämnas kvar i reviret. Det handlar om valpar tio månader gamla som är inne i en viktig utvecklingsfas tillsammans med sina föräldrar.

Naturvårdsverket känner mycket väl till de problem som valparna ställs inför och vilka problem kringliggande byar får med närgångna ungvargar som kommer in för att jaga rådjur och annat som är mer lättfångat än en älg.

Berörda revir är:

  • Brattfors – Värmlands län – Det mesta av reviret ligger inom Karlstads kommungräns i öster. Har inte gjort något större väsen av sig förutom att två jakthundar togs för något år sedan. Det var en valp härifrån som sköts i Ervalla och en annan valp har bildat par norr om Karlstad med den gentiskt viktiga Rialhanen
  • Acksjön – Värmlands län – Ett av de mera anonyma reviren i Värmland i de stora skogarna norr om Hagfors. Har under de senaste åren varit inblandade i några hundattacker.
  • Fulufjället – Dalarnas län. Under senare år ganska anonyma
  • Kloten – Dalarnas och Örebro län – Anonymt revir som lever i skymundan.
  • Ulriksberg – Örebro län – Under återuppbyggnad helt inne i Örebro län, från Kopparberg söderut ner mot Nora/Lindesberg
  • Villingsberg – Örebro län – Senaste reviret mellan Karlskoga och Örebro merparten av reviret inom Villingsbergs skjutfält
  • Hedbyn – Örebro och Västmanlands län. Gränsrevir som inte ställer till med mycket.
  • Kölsta – Västmanlands län – Sträcker ut från Skinnskatteberg ner mot Köping väster om Surahammar mot Kolsva. Varg hittad död förra året. ”Fått i sig ngt olämpligt”.

De revir som är utvalda är samtliga med på listan över revir med föräldradjur som är mer eller mindre släkt. Tanken med att skjuta bort ett föräldradjur är att det ska ge utrymme för det kvarvarande föräldradjuret att bilda nytt par om möjligt med en s k F1-varg.

En F1-varg är avkomma till någon av två de invandrade finsk-ryska hanarna som är pappa till tre kulla vardera sedan 2008 i Kynnareviret respektive Galvenreviret.
Flera av dessa F1-vargar har redan egna revir, men det torde finnas fler som ännu inte hittat någon ledig partner.

Naturvårdsverket tanke ser ut att vara att det står F1-vargar i kö att ta över redan etablerade revir om det ena föräldradjuret försvinner. Det ska vara rätt kän också.

Jakten får inledas redan i morgon 31 januari, men då får endast spårning bedrivas. 20 februari är jakten slut.

Protestera mot vargjakten.

Svensson/Svenska Rovdjursföreningen

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Bilderblogg, Röda Malmö
Media: SVD, GD, ArbB, SR1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements