Centern stabilt under strecket och SD:s ökning avstannad

Det nyliberala centerpartiet ligger för andra gången i rad under 4-procentgränsen för att komma in i riksdagen i Sifo:s februariundersökning. Centern är dock inte ensamma under riksdagsspärren. Även starkt värdekonservativa kristdemokraterna ligger där. Att ett starkt värdekonservativt och i många frågor reaktionärt parti ligger under riksdagsspärren är onekligen positivt liksom det faktum att stureplanscenterns och Annie Lööfs nyliberala skapelse ser ut att ha tappat all luft under vingarna. Samtidigt har ökningen av stödet till rasistiska sverigedemokraterna avstannat. Endast ett parti har en statistiskt säkerställd ökning och det är miljöpartiet medan vänsterpartiet fortsätter sin kräftgång i en politisk situation där det borde vara möjligt för dem att växa i opinionen.

Trots en ökning av antalet medlemmar i båda kantpartierna, vänsterpartiet och sverigedemokraterna så visar sig inte något ökat stöd i opinionen. Onekligen undrar man över vilken typ av medlemmar de två partierna egentligen får och varför stabila medlemsökningar inte på något sätt verkar samverka med opinionen. ÖKat antal medlemmar innebär uppenabarligen inte ökat stöd så det är ytterst tvelsamt om partisekreteraren Aron Etzler har rätt när han hävdar att folk ser partiet som ett bra verktyg för förändring:

– Många tycker att det sker positiva förändringar i Vänsterpartiet och medlemsökningen innebär förmodligen att fler ser partiet som ett bra verktyg för förändring, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare.

Jag tror att situationen för vänsterpartiet skulle kunna förändras om man gjorde som framgångsrika partier i andra länder, tillät mindre vänstergrupper att utgöra delar av ett större parti, i detta fall vänsterpartiet självt. Så gör nederländska SP, danska Enhedslisten, grekiska Syriza, tyska Die Linke och portugisiska Bloco för att nämna några framgångsrika vänsterpartier i Europa.

Intressant?
Bloggat: Bjereld,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements