Andelen direktörer knappast ett bra mått på jämställdhet

Andelen kvinnliga direktörer är lägre i Sverige än i många andra länder enligt en intervjundersökning som gjorts i medelstora företag jorden runt. Undersökningen är gjord av revsionsföretaget Grant Thornton. Det har fått SVD att slå till med rubriken ”Sverige långt ner i jämställdhetsligan”. Ett påstående som naturligtvis är strunt. Andelen direktörer är visserligen ett mått på jämställdhet, men knappast något av de viktigaste.

Högst andel kvinnor i företagsledande ställning har främst kommunistländer eller tidigare kommunistländer. Jag är ganska säker på att det finns ett samband där. När det gäller det länder i det gamla Sovjet så fanns där också ett ganska rejält överskott av kvinnor mycket länge på grund av andra världskriget.  Något som också kan spela roll.

I västvärlden är näringslivet och direktörsposter de viktigaste maktpositionerna, i länder som Kina är det istället partiposter som är viktigare. Så, förutom att undersökningen knappast kan anses vara vetenskapligt säkerställd så säger den egentligen väldigt lite om jämställdheten i ett land.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Enligt svenska undersökningar är 31% av cheferna i Sverige kvinnor, enligt Grant Thorntons internationella undersökning 22%. Jag tror det finns problem med Grant Thorntons undersökning.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 svar på “Andelen direktörer knappast ett bra mått på jämställdhet”

  1. Jag gillar inte dig. Du utmanar mina fördomar om folk på vänsterkanten! Jag vill att tillvaron ska vara enkel där jag vet var jag har ”er” 😉

  2. Jag gillar inte dig. Du utmanar mina fördomar om folk på vänsterkanten! Jag vill att tillvaron ska vara enkel där jag vet var jag har ”er” 😉

Kommentarer är stängda.