Fler poliser får sparken

Under 2012 fick 8 poliser sparken för att de begått brott eller misskött sitt jobb. Det är dubbelt så många som åren innan. Ytterligare 14 åtalade kan bli av med arbetet vid fällande domar enligt Metro och Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Det är en bra utveckling. Det har alltid funnits olämpliga poliser och poliser som begår handlingar som inte kan försvaras. För de mesta klarar sig sådana poliser och kan arbeta kvar. Att fler fått sparken under 2012 tyder på att det mönstret kanske är på väg att ändras. Det tyder på att polisen blivit öppnare och att polisen faktiskt blir bättre.

För att det hela ska bli ännu bättre vore dock det bästa att en separata fristående utredningsmyndighet utredde de brott som poliser misstänks för. Det är orimligt att det ska vara som idag när det är kollegor som utreder polisers misstänkta brott. För fortfarande är det så att de flesta poliser som utreds för brott varken döms eller förlorar arbetet. Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd som avgör om en polis kan behålla sitt arbete har nämligen samtidigt avskrivit 39 ärenden där polisanställda stått inför domstol och ytterligare 25 där åtal är väckt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements