Vardaglig bonderomantik

Bondens jordBoktips
Bondens Jord
Pihl & Romare
Wahlström & Widstrand
ISBN: 9789146182481

Vardaglig bonderomantik

När jag kom hem från volontäråren bland Bolivias indianbönder ville jag bli ekosmåbonde i västgötska lokalutvecklingsorten Kalv. Min kapitalbrist, okunnighet och opraktiskhet hade förstås satt stopp för de planerna. Som aldrig kom bortom drömmar eftersom frugan totalvägrade lämna Göteborg och storstadslivet.

Men det är fler än jag som fantiserar om ett helt (holistiskt), småskaligt, överblickbart, jord- och naturnära liv på egen torva, försörjd av det egna arbetet, med makt över vardagen. Det visar alla vackra böcker om svenskt bondeliv som kommit ut. Som ”Bondens Jord – En gård – ett sätt att leva” av fotografen Nils Pihl och reportern Pernilla Romare.

De skildrar i njutbart vacker text och bild en annorlunda småbrukarfamiljs årsarbete på Hallandsåsen. Visar fram slitet och tillfredsställelsen i att med egna händer forma sina liv. Beskriver värdigheten och livskvaliten i ett liv som inte söker snabb maxvinst utan balans med naturen och ekologiskt framtidsansvar.

Men det är ingen grönavågennostalgi och inga reaktionära drömmar om att allt var bättre förr som driver familjen Linde. De tar till sig det goda av moderniteter. Snarare vill de välja bland gammalt och nytt.

De söker ett bra sätt att leva för människor, djur och natur. Ett hållbart alternativ för sig själva och kommande generationer. Och alla besökare som letar sig fram till gården visar att de inte är ensamma om sina visioner.

Hans Norebrink

P.S. Observera också nyutkomna parallellboken ”Utblick från en gårdsplan” om en stressad storstadsfamilj som flyttar ut på Västergötlands landsbygd.

Läs mer: Google, Miljömag,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements