Några nakna självklarheter

Att kvinnor ska kunna amma var som helst är för mig en självklarhet. Är det nån som inte klarar av det får de väl lämna platsen. Det är inte den ammande kvinnan som har ett problem, utan den som tycker det är ett problem att se kvinnor amma sina barn. Men det är naturligtvis inte fel att visa lite hänsyn till andra människor även när man ammar:

Men det jag tydligt och genast sade var jag inte har något emot att mödrar ammar sina barn offentligt – men att om de befinner sig där amning inte förväntas ska de ta lite hänsyn till omgivningen.

[…]

Rätten att amma överallt ska givetvis finnas. Men den rättigheten bör hanteras med varsamhet – och med tolerans från alla håll.

Självklart har man också rätt att gå omkring naken i sitt hem. När man är ensam eller när man är med sin partner. Om nån råkar se in genom fönstret och skåda lite skinn ett ögonblick får väl den personen titta bort igen. Nåt egentligt problem med en naken människa är det ju inte. Vi vet ju hur vi i grunden ser ut. Men naturligtvis gäller även i dessa sammanhang att man måste ta hänsyn till andra och vara lite diskret:

Självklart rör jag mig i min lägenhet såväl klädd som oklädd. Jag kan föreställa mig att de allra flesta människor som känner trygghet i sin omgivning inte heller har något behov att skyla sig, åtminstone inte inför de närmaste, och kan utan minsta skam slinka från badrummet till garderoben utan en tråd på kroppen.

[…]

Men nu har jag hamnat på första våningen, till allmän beskådan. Som lök på laxen eller snarare salt i såret, mitt framför en lekplats. Det är klart att lika plötsligt som jag flyttade ner, lika plötsligt måste jag lära nytt maner. Gladast är min gamla rökrock som fått en renässans.

Inte för att jag tror att någon skulle fara illa av att se mig naken, de allra flesta skulle med glädje vända bort blicken. Men av respekt för mina medmänniskor tar jag som regel besväret med rökrocken. Det visar lite extra respekt för barnen och ungdomarna, eller kanske snarare deras föräldrar. Så länge rocken är på slipper de unga att undra och de gamla att förklara eller försvara eller förtala.

Partiell nakenhet och nakenhet är okej om de förenas med respekt är alltså vad som gäller. Och så borde inte folk reta upp sig på småsaker som att de råkat få se lite för mycket hud i verkligheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements