Kvinna i Sverige efterlyst av USA för spioneri

En 55-årig kvinnaMarta Rita Velazquez, som sen 2002 varit misstänkt för spioneri i USA lever i Sverige, närmare bestämt Stockholm. Under vilket nman hon lever här är oklart. Brottsmisstankarna har fram till nu inte varit offentligt kända men hon åtalades redan 2004 i USA i sin frånvaro. Hon är anklagad för spioneribrott för Kubas räkning mellan från 1980-talet och fram till 2002 då hon var anställd i biståndsorganisationen Usaid. Bland annat ska hon ha hjälpt, eventuellt rekryterat, en kvinna, Ana Belen Montes, som arbetade i den US-amerikanska militära underrättelsetjänsten DIA (motsvarigheten till svenska MUST). Den 55-åriga kvinnan lämnade USA efter att Ana Belen Montes gripits, erkänt och dömts för spioneri.

Sverige får/behöver enligt utlämningsavtalet mellan Sverige och USA inte utlämna personer som är misstänkta för spioneri.

Fallet med kvinnan aktualiserar återigen Assange och hans eventuella utlämning. Om inte efterlysta, brottsmisstänkta och åtalade spioner (det finns ytterligare minst en i Sverige) utlämnas varför skulle då en icke brottsmisstänkt och icke-efterlyst mycket välkänd person utlämnas till USA? Det verkar helt enkelt inte sannolikt eller ens rimligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

PS. 15:40. Kvinnan är svensk medborgare och gift med en UD-tjänsteman. Hon har varit medföljare till denne vid tjänstgöring på ambassader i andra länder vid flera tillfällen. Svenska medborgare utvisas inte till länder utanför EU.

Advertisements
 • Gerd_P

  Nu har du väl ändå missat ett led här, Anders.
  Sverige är inte villigt att utlämna svenska medborgare till USA för spioneri. Den här kvinnan är svensk medborgare.

  Julian Assange däremot är inte svensk medborgare, han är väl australisk. En helt annan situation.

  • Nej, Sverige utlämnar inte några medborgare för spioneri eller för brott som kan medföra dödsstraff. Inte US-amerikanska heller.

   Kvinnan har varit efterlyst sen 2004. Sverige har vetat om det. Hemler (en annan spion som inte är svenska medborgare) har varit efterlyst mycket längre än så och han utlämnas inte. Han levde visserligen tidigare under falsk identitet, men är numer känd.