Stora lån innebär inte stor skuldbörda

Men det tycks SVD tro. Att rika människor lånar mer pengar än andra är välkänt. Man måste ju ha tillgångar för att få låna pengar. De rika har också större hus, större bilar, båtar och mycket annat. Men de har inte större skuldbörda. En låginkomsttagare med lån har oftast större skuldbörda genom att skulden är en mycket större del av personens förmögenhet och amorteringar och räntor en mycket större del av den fattige personens inkomst.

Störst skuldbörda har alltså i allmänhet fattiga arbetarklassmänniskor som lyckats skaffa sig ett radhus eller en villa. Störst skulder har överklassen och den övre medelklassen så att de kan överkonsumera ännu mer än vad redan deras inkomster tillåter. SVD Näringsliv tycks också anse att nästan alla är medelklass. Höllviken är ett överklassområde, Östermalm i Stockholm likaså liksom de rika delarna av Örgryte (Skår, Bö, Prospect Hill etc). Det handlar inte om medelklassområden även om det också bor människor ur medelklassen där. Där är medianinkomsterna högst, lånen störst

Mest lån har de som inte behöver låna för att ha råd. Störst skuldbörda har vanlig folk, arbetare, fattiga som lyckat skaffa sig ett hus, ett radhus eller en bostadsrätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements