Kan det verkligen hända vem som helst?

Sofia Mirjamsdotter skriver angående fallet med pappan i Eslöv som lämnade sin tvååring i bilen en varm dag med följden att barnet dog att det kan hända vem som helst. Ärligt sagt så tror jag inte det. Jag kan faktiskt inte begripa hur man kan glömma ett barn i bilen. Det är för mig ofattbart.

Det händer visserligen att föräldrar lämnar barn i bilen när de ska handla eller göra nåt ärende, men det är inte riktigt samma sak. De fallen är ju ren och skär oaktsamhet, vårdslöshet, misshandel. Det är ingen glömska.

I det nu aktuella fallet glömde pappan köra till förskolan. Det kan säkert hända många. Men att sen glömma att man har ett barn i bilen och bara rusa upp på jobbet? Hur kan det hända? Jag begriper det inte. Jag måste intala mig att pappan måste ha drabbats av nån form av sjukdom. Att nåt måste ha hänt. Annars är det för mig helt ofattbart.

Samtidigt är det självklart så att det inträffade sannolikt är värst för pappan ifråga. Han lider alla helvetets kval. Hade jag gjort nåt liknande hade jag totalt brutit samman. Samtidigt är jag helt övertygad om att jag aldrig skulle kunna glömma ett barn på det sättet. Därför är det för mig helt obegripligt. Det måste ha varit nån form av sjukdomstillstånd.

Det finns förstås ingen anledning att utsätta pappan för aggressioner eller hat. Det är redan tillräckligt jobbigt för honom. Utifrån de omständigheter som är kända finner jag inte heller att nåt åtal mot pappan är rimligt. Han har lidit och lider alldeles tillräckligt och behöver inte straffas eller tvingas lida mer. Han måste ändå leva med detta fruktansvärda resten av sitt liv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 svar på “Kan det verkligen hända vem som helst?”

 1. What kind of person forgets a baby?

  The wealthy do, it turns out. And the poor, and the middle class. Parents of all ages and ethnicities do it. Mothers are just as likely to do it as fathers. It happens to the chronically absent-minded and to the fanatically organized, to the college-educated and to the marginally literate. In the last 10 years, it has happened to a dentist. A postal clerk. A social worker. A police officer. An accountant. A soldier. A paralegal. An electrician. A Protestant clergyman. A rabbinical student. A nurse. A construction worker. An assistant principal. It happened to a mental health counselor, a college professor and a pizza chef. It happened to a pediatrician. It happened to a rocket scientist.

  ur washington post artikeln: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/02/27/AR2009022701549.html

  (vann pulitzer priset 2010 för att den var en sådan välskriven artikel)

  Läs även detta, liknande fall:
  http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/07/07/hot.car.parenting/index.html

  Men svaret är ”ja” det kan hända vem som helst, men beror på vårt minne som är uppbyggt på rutiner. När pappan väl kom till arbetsplatsen gick han in i vanliga dagliga rutiner. Då trodde han att barnet var säkert och på förskolan eller att någon annan hade hand om det. Då går vi på autopilot och då kunde han inte längre minnas att barnet satt i bilen.

  Det här händer inte beroende på att någon inte älskar sina barn,utan på grund av vår mänskliga faktor och hur vi människor fungerar.

 2. Dina länkar bevisar attd et inte kan hända vem som helst. Det handlar om folk som utsätts för extrem stress, som ser arbetet som viktigare än allt annat. Det handlar om ett arbetsliv som inte tar mänskliga hänsyn, om ett rått och kallt samhälle där människovärdet är noll. I Eslöv-fallet vet vi ännu inte om det är så. Därför kan jag inte skriva det. Men dina länkade artiklar visar på hur det omänskliga samhället går ut över oss människor och våra barn på sätt som man inte kunde tänka sig i förväg. Det är uppenbarligen vanligare i USA än i andra länder. Det finns orsaker till det.

 3. Självklart kan man glömma. Det händer alla. Det är bara att vid sådana här händelser så blir det så chockerande tydligt vad det kan leda till. Den här artikeln i laholms visar tydligt att det faktiskt händer oftare än man tror, men det upptäckts i de flesta fall i tid (http://www.laholmstidning.se/article/20130508/ESLOV/130509522/-/polisen-inte-ovanligt-att-barn-lamnas)
  Tycker du att man ska bli straffad för olyckor? Jag har gjort en omröstning på plusett:
  http://www.plusett.nu/omrostning-3160/borde-man-bli-straffad-rattsligt-for-olyckor

Kommentarer är stängda.