Ungdomsbrottslighet – ett minskande problem

Ungdomar, dvs pojkar och unga män, står för större delen av brottsligheten i samhället. De flesta ungdomar som begår brott kommer att sluta begå brott när de blir vuxna. Detta oavsett om de dömts eller inte dömts för ett brott. I själva verket är det så att en större andel av de som inte dömts för brott slutar. Domar fungerar alltså sannolikt till viss del inlåsande. Väl dömd så ökar alltså risken att kvarstanna i brottslighet även som vuxen. Det är sannolikt så att straffen i sig är en del i skapandet av en kriminell identitet hos en del individer. Straff har däremot sällan någon som helst avskräckande effekt.

Samtidigt är det så att det inte finns några egentliga tecken på att ungdomsbrottsligheten ökar, även om Göteborgs-Posten gör sitt bästa för att vi ska tro det. Snarare så är det så att den minskar. Ungdomsbrottslighet finns, mer eller mindre fasta gängbildningar finns bland ungdomar. Kortare tid eller längre tid. Naturligtvis måste myndigheter av olika slag agera mot ungdomsbrottslighet som man effektivt gjorde med det gäng av mycket unga som trakasserade folk på spårvagnarna i Högsbo-Frölunda-Tynnered. Men ungdomsbrottslighet är inte på något sätt ett ökande problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements