Moderater i Malmö förtalar kulturnämndsordförande

Moderaterna i Malmö har i bland annat ett pressmeddelande utmålat Malmö kulturnämnds ordförande Daniel Sestrajcic som judehatare, antisemit:

Daniel Sestrajcics porträtt har satts fast på fjärilar som liknar dem som Eurovision Song Contest marknadsförs med. Men ESC:s slogan ”We are one” har ersatts med antijudiska slagord.

För Daniel Sestrajcic kom det som en chock.

– Det är det värsta och det grövsta jag har varit med om, säger han.
I onsdags deltog han i en demonstration mot Israels ockupation av Palestina och krävde bland annat bojkott och isolering av Israel både ekonomiskt, idrottsligt och kulturellt. Han betonade samtidigt att det är ockupationen han protesterar emot men att han inte är någon Israelhatare.

Affischerna är väl inte framställda av moderaterna men det är uppenbrat av förtalskaraktär.

Vad Sestrajcic alltså har gjort är att han kritiserat Israels deltagande i Eurovisionschlagerfestivalen och Israels ockupation av Palestina. En sådan kritik är ingen kritik av judar eller judendom och är inte sig antisemitism. Det finns Israel-kritik som också är antisemitisk, men den kommer i allmänhet från högerextrema personer och det räcker inte med Israel-kritik för att det ska vara antisemitism. Inte heller behöver kritik av Israels ockupation av Palestina vara Israelhat och Sestrajcic säger ju klart och tydligt att han inte hatar Israel.

Att hata Israel är dock inte heller ett tecken på antisemitism. Det är en stat baserad på religion och många anser att stater som Iran, Saudiaraben och Israel, med bas i religionen, inte är demokratiska.

Sestrajcic har själv tydligt visat att han inte är antisemit genom att gå med i den kallade kippavandringen i Malmö. En manifestation mot antisemitism.

Moderaternas och affischtillverkarnas förtal av Sestrajcic kommer idag att polisanmälas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements