Vad kan vi göra åt brottsliga och rasistiska poliser?

Det är uppenbart att kravallerna i Husby förvärrats av polisens agerande. Många poliser har vräkt ur sig rasistiska tillmälen mot ungdomarna i Husby. Man kan förstå att poliser blir upprörda när de får stenar på sig, men det betyder inte att de i ren ilska får begå brottsliga handlingar och därmed förvärra de kravaller som de från början kom för att lugna ner. Poliser har utbildning för sånt här och ska behålla lugnet. Klarar de inte av att göra et ska de inte vara poliser utan självmant sluta. Slutar de inte självmant bör brottsliga poliser tas ur tjänst och avskedas.

Problemet i sammanhanget är att bevisa brott. Idag utreds polisers misstänkta brott av andra poliser, ofta kollegor till de som misstänks för brott. En sådan ordning bäddar inte för bra utredningar och det finns stor anledning att misstänka att det i många fall inte går rätt till. För att komma till rätta med det problemet så måste en oberoende utredningsorganisation för polisers misstänkta brott skapas. Så fungerar det i Storbritannien och Norge. I en del andra länder har man flera olika polisstyrkor för att lösa samma problematik. Så länge en sådan organisation inte finns är misstankar om oegentligheter i samband med utredningar av polisers brott fullt förståeliga och rimliga.

Samtidigt räcker det förstås inte med att utreda polisers misstänkta brott i efterhand. Poliser ska inte handla på sådant vis att de blir misstänkta för brott eller begår brott. Men det händer dock alltför ofta. Nu senast i samband med kravallerna i Husby där en mängd vittnen talat om övervåld och rasism från polisen.

För att försöka förhindra polisers brott i förväg krävs förmodligen en förbättrad polisutbildning, det krävs fler poliser med invandrarbakgrund, det krävs ett ständigt arbete med normer och attityder och det krävs att poliser som begått brott får ta konsekvenserna av det. Så länge polisen begår övergrepp, i vardagen och i speciella situationer så kommer det att finnas ett hat mot polisen. Så länge polisen trakasserar förortsungdomar, arbetarklassungdomar och invandrarungdomar kommer det att finnas ett hat mot polisen.

Läs också:
Att idealisera kravaller är varken bra för vänstern eller förorten

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Högberg, Moberg, Norlin, Westerholm,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, SR1, 2Skanskan12, NSK1, 2, LT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Vänligen läs kommentarsreglerna innan ni kommenterar. Faktapåståenden ska beläggas med källor, rasism är inte tillåtet osv. http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

 • Pingback: Oroligheterna i Stockholm allt annat än konstruktiva | Svensson()

 • Pa_Z

  Polisen och enskilda poliser kommer alltid vara hatade av vissa. Oavsett hur korrekt och trevliga de än är. Jag personligen är säkerligen hatad av ett antal ungdomar i Nordost. De drar sig inte för att ropa glåpord på avstånd om de ser mig när jag är ledig. Och visst kan de uppleva sig trakasserade. Jag är ju på dom ofta. Visiterar, tar knivar, tar narkotika, identifierar dom på övervakningsfilmer från rån, misshandlar m.m.
  Kalla det övergrepp om du vill men det är konsekvensen av vad de gör och har gjort. Jag ser inte något annat alternativ till hur polisen skall arbeta med brottsaktiva ungdomar.

  • Så är det förstås. När jag var ung hade jag säkert bruit mig åt så. Jag ser int det som du beskriver som övergrepp eller trakasserier. Sysslar man med brott får man ju faktiskt acceptera att polisen agerar. Det är polisens jobb och agerar inte polisen så är det helt fel. I fallet med Hammarkullen har jag också kritiserat polisen för att det gjorts för lite för att ta itu med Alikhans.

 • Pa_Z

  Problemet är att det är många som anser sig gynnas av att smutskasta polisen. I Husby-fallet är jag inte helt säker på vad motiven bakom upploppen verkligen är, eller hur de startade. Jag har läst om vad poliser skall ha sagt och gjort när det väl startat men i bevisväg eller ens i anmälningsväg verkar det tunnsått. Det är mest Megafon som hörs och vad är deras agenda?
  Jag skulle tro att den absoluta majoriteten av mina kollegor skulle reagera mot att en polis talade nedsättande till allmänheten eller en misstänkt och detsamma om våld brukas när det inte är befogat. Just våldsbiten kan ju tolkas olika beroende på vem som är åskådare, misstänkt, ingriper och vilken information och helhetssyn på händelseförloppet de olika parterna har. Som bekant tolkas det ju av många som övervåld om en polis skjuter någon som riktar vapen mot densamme.
  Därmed inte sagt att det inte förekommer övertramp. Det är bara det att i min bild av verkligheten så sker de förhållandevis sällan. Resten av fallen handlar om informationsbrist eller en annan syn på samhället än vad majoriteten har.
  Sist men inte minst så hade en fristående myndighet för utredning av polis, tull, åklagare m.m. inte varit fel. Inte för att jag tror att det skulle ändra speciellt mycket i praktiken men i legitimitetssyfte kan det aldrig vara fel.

  • Jag är efter att ha tagit en del kontakter säker på att poliser uppträdde olämpligt vid de första ingripandena i Husby. Det var säkerligen inte så det hela startade dock, men det förvärrade läget. Det fins också många undersökningar som visar att en större andel inom polisen än inom folket som helhet har rasistiska åsikter. Det handlar dock om en minoritet så jag är säker på att flertalet poliser skulle reagerat så som du hävdar de skulle göra.

   Jag tror att en oberoende myndighet skulle eld till något fler fällda poliser. Säkerligen inget dramatiskt, men ändå. Exemeplvis är jag säker på att de som åtalades för händelserna på Schillerskas gård år 2001 hade fällts i det läget. Och som du säger skulle det också höja trovärdigheten i utredningarna.