Pajala-gruva räddas av LKAB med flera

Tapulivuoma

Ett konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, där det statliga gruvbolaget LKAB är delägare, räddar Northland Resources. Northland Resources driver en nyöppnad järnmalmsgruva i Kaunisvaara, Pajala, och har haft problem med kapitalförsörjningen. Det gör man genom att Northland Resources tillförs 335 miljoner dollar genom emission av obligationer till konsortiet.

De andra delägarna i Norrskenet är Progressum och Expandum. Progressum ägs av en rad småföretag i Kiruna samt Kiruna kommun, Expandum är ett motsvarande företag i Gällivare kommun. Peab är familjen Paulssons byggbolag och Metso ett finskt skogsföretag som också har verksamhet i Sverige.

Konsortiet tar efter investeringen i praktiken kontrollen över Northland Resources då man får utse 4 av 7 styrelseledamöter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements