Paulsson – byggmästarfamilj från Skåne som köpte av facket

I CH Hermanssons bok från 1960-talet om de 15 familjerna fanns en skånsk byggmästarfamilj med. Det var familjen Wehtje och de räknades av Hermansson som en av de 5 stora finansfamiljerna i Sverige. Familjen Wehjte ägde det företag som idag heter Skanska och dessutom en mängd olika byggmaterialindustrier. Idag återfinns inte familjen Wehtje bland Sveriges stora finansfamiljer överhuvudtaget.

Istället får man räkna en annan skånska byggmästarfamilj dit. Det är familjen Paulsson som äger byggbolaget Peab (familjen kontrollerar 66,4% av rösterna), turistföretaget Skistar (familjen Paulsson äger via ägarbolag som Backahill AB och direkt 31,9%) som äger de flesta stora skidanläggningar i Sverige, Peab Industri (familjen med bolag har 67,9%), Brinova (familjen Paulsson inklusive bolag har 66,6% och Peab 13,4% av rösterna) samt Nolato (familjen äger 20,7% och familjen Jarlén äger 25%).

Man kontrollerar flera fastighetsbolag tillsammans med andra ägare, Diös (Brinova äger 17,2% och Persson-Invest äger 19,1%), Wihlborgs (Brinova 10,3%, Mats Sundqvist har 11%), Fabege (Brinova 14%, Mats Sundqvist 11,8%) och Platzer. Begränsat minoritetsintresse har man i fastighetsbolaget Klövern.

Familjen Paulsson började sin historia som finansfamilj med ett litet jordbruk och ett litet byggbolag. Med tiden växte byggbolaget Peab, men det var med köpet av fackföreninsgägda byggbolaget BPA:s byggverksamhet år 1993 som det lilla skånska byggbolaget blev ett av Sveriges största byggföretag och samtidigt blev Paulsson en av Sveriges större finansfamiljer. I Peab finns idag cirka 12 000 anställda och totalt i bolag som kontrolleras eller delkontrolleras av familjen finns cirka 19 000 anställda.

Familjen Paulsson är egentligen två bröder med familjer. De två bröderna heter Erik Paulsson och Mats Paulsson. Förutom att sitta i Peabs styrelse sitter Mats också i Peab Industri och Skistar och Erik i Backahill, Fabege, Skistar, Wihlborgs Fastigheter, Diös Fastigheter, Brinova, Investment AB Öresund och Nolato. Erik Paulsson räknas av många som den mäktigaste personen inom svensk fastighets- och byggindustri. Andra familjemedlemmar med styrelseuppdrag i familjeimperiet inkluderar:

  • Svante Paulsson som har styrelseuppdrag i Peab, Backahill AB, Fabege, Brinova Fastigheter, Platzer Fastigheter, Cernelle AB, Rögle BK, Svantab AB och Ängelholms Näringsliv AB
  • Fredrik Paulsson, Peab Industri, Kranpunkten, Gullbergskontorscenter
  • Sara Karlsson, Peab Industri, Wihlborgs, Topeja Holding, Företagsbyn i Båstad AB,

Intressant att notera är att finansmannen Mats Sundqvist förekommer som mindre eller större ägare i de flesta bolag som familjen Paulsson kontrollerar eller kontrollerar tillsammans med någon annan. Det gör också finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg med sina bolag, som exempelvis Investment AB Öresund.

Läs mer: Fastighetsvärlden1, HD1, Affärsvärlden1, Byggvärlden1, Byggindustrin1, Privata Affärer, E24_1, HD2, HD3, SDS1, Byggvärlden2, E24_2, SDS2, HD4, E24_3, AB, E24_4, Fastighetsvärlden2, Realtid1, Affärsvärlden2, SDS3, Byggindustrin2, Realtid2, Fastighetsvärlden3,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,