Ingen blir bra av hårda straff

Det finns gott om forskning om och belägg för att ingen blir bra av fängelse. Allra minst unga brottslingar. Enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU) finns det heller inga belägg för att sexrelaterade brott som våldtäkter och liknande blir vanligare. Att antalet anmälningar ökat under en lång rad år beror främst på ändrad lagstiftning men också på ökad anmälningbenägenhet.

Det finns alltså ingen som helst anledning till att döma unga brottslingar till fängelse. Detta även om det handlar om våldtäktsmän och en rå våldtäkt. Ingenting skulle nämligen bli bättre av det. Varken för offer, samhälle eller brottslingar. Kravet på hårdare straff för unga brottslingar från den tidigare åklagaren Alhem efter en våldtäktsdom för en gruppvåldtäkt i Tensta förefaller mig därför något förvirrat och felaktigt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements