Legalisering av cannabis i Uruguay?

Det är i alla fall det förslag som Uruguays representanthus röstar om idag. Röstar de ja kommer både produktion och försäljning av cannabis att regleras av den uruguayanska staten. Auktoriserade återförsäljare med licens kan sedan sälja marijuana till registrerade kunder över 18 år:

– Det skulle sätta punkt för hycklandet. Cannabis säljs och brukas. Men medan en oreglerad marknad är i händerna på brottslingar skulle en reglering betyda en statlig kontroll över produkt, försäljning och hälsofrågor — och dessutom ge skatteintäkter, säger Juan Andrés Vaz, talesman för Föreningen för cannabisstudier i Uruguay.

Förslaget skulle kunna fungera som en slags pilotprogram. Mujica har en stor hejaklack bland regionens ledare.

– En strategi väl värd att pröva, sade José Miguel Insulza, ordförande för samarbetsorganet OAS när han i förra veckan besökte Uruguay för att presentera OAS rapport om nya strategier i kampen mot narkotika.

Inte för att jag tror att det kommer att betyda speciellt mycket i kampen mot organiserad brottslighet. För att stoppa sådant behövs starka statsapparater, social trygghet och små sociala klyftor. De flesta länder i Latinamerika är mycket långt från såna förhållanden. Jag tror inte heller att konsekvensen av en legalisering av cannabis kommer att öka bruket men inte heller att det kommer att ge så stora intäkter till staten som en del verkar tro.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements