GT största lokala nyhetssajten i Göteborg?

Enligt Dagens Media och GT själva har GT ökat antalet unika besökare under året medan GP (Göteborgs-Posten) minskat antalet. Resultatet har blivit att GT är den största sajten för närvarande. Med fler unika besökare än GP. I alla fall när det gäller unika besökare enligt KIA-index den senaste mätta veckan:

Enligt siffror från KIA-Index nåddes Göteborgs-Postens sajt GP.se av cirka 600 000 unika webbläsare i veckan. Motsvarande siffra för konkurrenten Göteborgs-Tidningens sajt var knappt 300 000.

Nu, i augusti har GT.se gått om den stora morgontidningen med över 500 000 unika webbläsare, samtidigt som GP.se tappat nästan var femte läsare och ligger under 500 000-strecket.

– Det känns fantastiskt att vara störst i stan och störst i Västsverige. Det betyder mycket för oss och våra läsare men även för våra annonsörer, eftersom vi blir mer attraktiva för dem, säger Frida Boisen, chefredaktör på Göteborgs-Tidningen till Dagens Media.

Jag har ingen aning om varför GT ökat så mycket, men GP har ju sannolikt minskat då det inte längre går att kommenetera på tidningssajten. Inte på något sätt. Blogglänkar via Twitter finns inte och direktkommentarer är stängda. Dessutom har stora delar av innehållet låsts för tillfälliga läsare och kopplats till prenumeration. Självklart minskar antalet besökare till GP på nätet. Göteborgs-Posten själva anser dock att de har flest läsare:

Det påstås att gp.se har tappat nästan 100 000 unika läsare sedan nyår, stämmer det?

– Nej. Men om du jämför en rejält klickad nyhetsvecka i vintras med en betydligt lugnare sommarvecka, när nyhetssurfandet dessutom traditionellt alltid är lägre, kan resultatet förstås bli sådant. Sanningen är att gp.se även när vi använder det mått som GT hänvisar till, haft högre trafik än någon sommar tidigare.

Hur många unika besökare har gp.se varje vecka och hur många har gt.se?

– Hittills i år har gp.se haft drygt 540 000 i snitt per vecka, gt.se har haft knappt 430 000. Men unika besökare visar alltså inte hur många verkliga personer som läser utan bara i hur många unika webbläsare en sajt öppnats. Samma läsare kan ju öppna samma sajt både på datorn och i mobilen under en vecka.

Om vi enbart räknar besökare från Västsverige, vad är siffrorna då?

– Som sagt, när Orvesto Internet presenterade senaste räckviddsiffrorna i försomras var gp.se mer än tre gånger så stor. Då speglas hur många faktiska personer som läser och gp.se nådde 356 000 läsare i åldrarna 16-80 år, gt.se av 109 000. En markant skillnad.

Något som ju med all sannolikhet är sant det också. Vem som är störst beror alltså lite på hur man redovisar, vad man mäter och vilka siffror man vill redovisa. Troligen är Aftonbladet också större i Västsverige än vad GT är och sen kommer sannolikt Sveriges Radio och SVT. Min blogg återfinns förstås i en helt annan och mindre klass, men är sannolikt den sjätte största nyhetssajten i göteborgsområdet. Förmodligen inte i hela Västsverige, men sannolikt i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements