Brittiska samväldet

Utöver de länder som sitter ihop med Storbritannien men inte anses vara fullt självstyrande finns det ett stort antal före detta brittiska kolonier. En del är självständiga, en del är mycket stora länder och en del mycket små länder, andra tidigare små kolonier är idag delar av större länder osv. Många av dessa ingår i det som brukar kallas Brittiska Samväldet (Commonwealth of Nations).

Av de små som är de enda jag här är intresserad av var följande kronkolonier:

Aden (idag en del av Jemen)
Gibraltar (idag ett Brittiskt översjöiskt territorium)
British Honduras (Belize)
Hong Kong (del av Kina)
Jamaica
Malta

Dessutom:

Trinidad & Tobago
Barbados
Fiji
Mauritius
Seychellerna
Straits Settlements (Singapore inklusive Christmas Island och Cocos Islands, Malacca, Dinding och Penang)

Några var konfederationer av kolonier:

Leeward Islands (Antigua, Barbuda, the British Virgin Islands, Montserrat, Saint Kitts, Nevis, Anguilla och till 1940 Dominica).
Windward Islands ( Grenada, St Lucia, Saint Vincent, the Grenadines, Barbados mellan 1833 och 1855, Tobago till 1889 och från 1940 Dominica)

Mellan 1958 och 1962 utgjorde Trinidad and Tobago, Barbados, Jamaica, kolonierna som tidigare var delar av Leeward och Windward Islands samt övriga brittiska områden i Västindien en federation av kolonier, West Indies Federation. Tanken var att de vid självständigheten 1963 skulle bli ett enda land, men istället blev de nio olika självständiga länder och 5 områden som blev brittiska översjöiska territorier. De fem sistnämnda var British Virgin Islands, Anguilla, Montserrat, Cayman Islands och Turks and Caicos Islands och de nio nya länderna Antigua & Barbuda, Barbados, Dominica, Grenada, Jamaica, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent & the Grenadines, och Trinidad & Tobago.

Brittiska protektorat var:

Bahrain
Kuwait
Qatar
Trucial States (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Sharjah, Umm al-Quwain, Ras al-Khaimah, Dibba, Hamriyah, Fujairah, Kalba, Heera)
Bhutan
Brunei
Federated Malay States (Negeri Sembelan, Pahang, Perak, Selangor) (idag delar av Malaysia)
Johor (idag del av Malaysia)
Kedah (idag del av Malaysia)
Kelantan (idag del av Malaysia)
Perlis (idag del av Malaysia)
Terengganu (idag del av Malaysia)
Indian Princely States (en mycket stor mängd små stater och några lite större stater i nuvarande Indien och Pakistan)
Maldiverna
Sikkim (idag en del av Indien)
Andamanerna (idag en del av Indien)
Gambia
Lesotho
Swaziland
Walvis Bay (idag en del av Namibia)
Zanzibar (idag en del av Tanzania)
British Solomon Islands
Cook Islands (senare till Nya Zeeland)
Gilbert & Ellice Islands (koloni 1916-76, idag del av Kiribati respektive landet Tuvalu)
Niue (senare till Nya Zeeland)
Tokelau (senare till Nya Zeeland)
Tonga

På NF och senare FN-mandat hade man tillsammans med Australien och Nya Zeeland de tidigare tyska kolonierna Nauru och Samoa (Västra Samoa, senare till Nya Zeeland) från 1920. Nya Hebriderna var ett franskt-brittiskt condominium liksom Togoland (1884-1914 var det ett tyskt protektorat). Nauru liksom Västra Samoa kan också betraktas som condominium.

Lakshadweep (Lackadiverna) som idag är ett indiskt unionsterritorium var en stat med ett speciellt förhållande till det Brittiska imperiet.

Flertalet av ovan nämnda småstater är idag medlemmar i det Brittiska Samväldet, idag egentligen Nationernas Samvälde (Commonwealth of Nations) som har 54 medlemsländer. Av småländerna är Antigua & Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Brunei, Dominica, Fiji, Gambia, Grenada, Jamaica, Kiribati (huvuddelen är det tidigare Gilbert Islands), Lesotho, Maldiverna, Malta, Mauritius, Nauru, S:t Kitts & Nevis, S:t Lucia, S:t Vincent & The Grenadines, Samoa, Seychellerna, Singapore, Solomon Islands, Swaziland, Tonga, Trinidad & Tobago, Tuvalu (Ellice Islands) och Vanuatu (Nya Hebriderna). Andra småområden är indirekt medlemmar. Det gäller Zanzibar som är en del av Tanzania, Walvis Bay som är en del av Namibia, de malaysiska sultanaten som är delar av Malaysia liksom de småländer som är associerade till Nya Zeeland och Australien.

47 länder är dessutom medlemmar i Commonwealth Foundation, av småländerna är det Antigua and Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Brunei, Dominica, Gambia, Grenada, Jamaica, Kiribati, Lesotho, Maldiverna, Malta, Mauritius, St  Lucia, St Vincent & the Grenadinerna, Seychellerna, Solomon Islands, Swaziland, Tonga och Trinidad and Tobago med Gibraltar som associerad medlem.

Några av samväldesländerna har också den brittiska drottningen som statsöverhuvud och ingår i det som kallas Commomwealth realms. Det gäller Antigua & Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, S:t Kitts & Nevis, S:t Lucia, S:t Vincent & Grenadinerna, Salomonöarna och Tuvalu så länge vi talar om småländer. Totalt finns det 16 Commonwealth realms.

Många av dessa småländer med tvivelaktig status och oklara förhållanden till världsamfundet och Storbritannien är kända som skatteparadis och länder för bekvämlighetsflagg. Skatteparadis är framförallt de översjöiska territorierna medan det framförallt är så kallade Commonwealth realms som funkar som länder för bekvämlighetsflagg inom sjöfarten. Typexempel på det senare är Belize, S:t Kitts & Nevis och S:t Vincent & Grenadinerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , Malta, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana