Val idag: Maktskifte i Stockholms stadshus

Enligt en opinionsundersökning som gjorts av DN/Ipsos skulle ett val idag innebära maktskifte i Stockholms kommun. Moderaterna skulle visserligen förbli största parti, men enligt undersökningen har stödet för moderaterna minskat med nästan 5% sen september 2012:

Moderaterna minskar med 4,9 procentenheter, från 34,8 i september 2012 till 29,9 procent i dag.

Folkpartiet får ett stöd på 8,9 procent, vilket innebär en minskning inom felmarginalen med 1,5 procentenheter sedan föregående mätning.

Centerpartiet minskar inom felmarginalen med 1,6 procentenheter, från 4,0 procent i september 2012 till 2,4 procent nu.

Kristdemokraterna hamnar i höstens mätning på 1,6 procent, vilket är den lägsta noteringen i DN/Ipsos mätningar som startade i september 2007. Jämfört med föregående mätning har partiet minskat med 1,9 procentenheter.

Stödet för Socialdemokraterna har ökat med 4,6 procentenheter, från 21,9 procent i september 2012 till 26,5 procent nu.

Miljöpartiet noterar en ökning inom felmarginalen med 2,5 procentenheter, från 14,3 procent förra hösten till 16,8 procent i dag.

Vänsterpartiet ökar inom felmarginalen med 2,5 procentenheter, från 7,3 procent förra året till 9,8 procent nu.

Sverigedemokraterna stöds av 2,8 procent av stockholmarna, en icke säkerställd ökning med 0,5 procentenheter sedan föregående mätning.

Stödet för socialdemokraterna har ökat nästan lika mycket som moderaterna tappat. Även stödet för vänsterpartiet och miljöpartiet har ökat. Sammantaget innebär att enbart S plus MP är större än det borgerliga blocket.

Att de borgerliga partierna backar mycket kanske inte är nåt att förvånas över med tanke på den politik de för.

Sverigedemokraterna förblir små i Stockholm och tycks inte ha fått något ökat stöd i staden överhuvudtaget. Sannolikt skulle KD, C och SD inte komma in i kommunfullmäktige om det var val idag. Eventuellt skulle nåt att de tre partierna komma in på grund av många röster i en enskild valkrets.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements