Sjundedagsadventister lever längre – inte vegetarianer

I SVD hävdar de att vegetarianer lever längre än köttätare. Detta påstående baserar sig på en studie som genomförts i USA. Problemet är att studien inte överhuvudtaget visar nåt sånt. Vad studien visar är att sjundedagsadventister lever längre än andra människor.

Sjundeagsadventister är vegetarianer men det finns många andra saker i deras livsföring som skiljer sig från andra människors. De dricker inte heller alkohol, brukar inte narkotika och röker inte. Sannolikt betyder detta mycket mer för livslängden än valet av föda. Sjundedagsadventiser har dessutom en fysiskt mer aktiv livsstil än andra människor.

Kort sagt. Ingen vet om vegetarianer lever längre. Vad undersökningen visar är att folk som har ett aktivt liv, som inte röker, inte dricker alkohol, inte använder narkotika och rör på sig lite mer lever längre. Men det är ju inte direkt nån nyhet. Ingen vet om den vegetariska kosten har nån som helst betydelse.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Sjundedagsadventister lever längre – inte vegetarianer”

  1. Varför länkar du inte till originalstudien? Just gruppen

    Sjundedagsadventister har man ju använt som separat studiegrupp sedan 1960-talet, man har alltså mycket god erfarenhet av att kompensera för ovidkommande faktorer när man jämför två grupper människor.

    1. Helt enkelt för att jag inte orkade leta reda på den. Men redan i artikeln i SVD står det att man inte kan dra slutsaten att vegetarisk kost leder till längre liv. Utan att det sannolikt handlar om att adventisterna lever ett helt annorlunda liv.

Kommentarer är stängda.