Ofärdig reformislam

Muslim i SverigeBoktips
Muslim i Sverige
Ouis & Roald
Wahlström & Widstrand

Ofärdig reformislam

Arabisk och islamsk kultur har i 1400 år gett positiva bidrag till Europas utveckling. Islam som kultur är en integrerad del av Sverige och Europa. Nu gäller det också att integrera islam som tro – i form av en liberal, moderat, reformerad blågul euroislam.

Muslim i Sverige av de svenska muslimska forskarna Pernilla Ouis och Anne Sofie Roald är ett lyckat steg i den riktningen. Man redogör för de senaste årtiondenas spännande nytolkning, modernisering och demokratisering av islam.

Men man når inte ända fram. Även om man nytolkar fortsätter man ofta med bokstavstolkning. Istället för att se att Bibeln och Koranen är tidplatskulturbundna produkter. Och att det gäller att se förbi kulturytan och se det tidlösa universalistiska innehållet av solidaritet, rättvisa och människokärlek.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, LM, KB, Dagens Bok, Eurozine, LN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Bokus

Advertisements