Dödsskjutning i Husby utreds igen

Vid ett ingripande i Husby i maj så sköt polisen en stökig man i huvudet. Skotten avlossades på nära håll och hela ingripandet har mötts av omfattande kritik:

Men i det fjärde ärendet gick någonting fruktansvärt snett: en 69-årig, berusad man syns med en kniv, han hotar en väktare och går sedan hem till sin fru, som han varit gift med i 37 år.

Då skickar polisen en piketstyrka. Efter tre timmar av misslyckade förhandlingsförsök med paret bryter de sig in och skjuter, på mycket nära håll, mannen i huvudet.

–?Jag har varit advokat i 30 år, jag har aldrig varit med om att polisen har gjort en så gigantisk felbedömning av hotsituationen. Att de poliser som var på plats inte ens hörs direkt efteråt är skandal, säger Kers­tin Koorti som nu vill att JK granskar ärendet.

I sin anmälan skriver Koorti:

”I vanliga fall torde en polisanmälan om knivhot, där gärningsmannen enkelt via myndighetsregister kunde konstateras tidigare vara ostraffad, ha kallats till ett polisförhör vid senare tillfälle – i stället för att avrättas i sin bostad.”

Poliserna som sköt mannen hördes inte ens direkt efter ingripandet. Utredningen missköttes uppenbarligen och poliserna fick uppenbarligen tid att prata sig samman om händelseförloppet. Den misskötta polisutredningen parat med den sannolikt onödiga dödsskjutningen har setts som utlösande orsaker till de kravaller som skakade Husby och några andra stockholmsförorter i våras. En utredning av polisens eventuella brott blev inte mer än ett försök till utredning. En helt undermålig förundersökning som nu kritiseras av åklagare:

Åsbäck menar också att det finns anledning att anta att även andra poliser kan ha begått brott och avser då poliser i befälsställning som fattat en rad olika beslut innan inbrytningen.
Bengt Åsbäck sammanfattar med att såga den förundersökning som gjorde efter dödsskjutningen:

”Underlaget är inte tillräckligt för att ta ställning till om brott kan styrkas eller inte. Förundersökningen ska återupptas och ytterligare utredningsåtgärder vidtas.”

– Fler personer måste höras och den tekniska bevisningen måste gås igenom noggrannare. Tyvärr kan jag, på grund av förundersökningssekretessen, inte gå in på vad jag konkret menar med det. I dag är jag bara lättad och glad. Hade inte förundersökningen återupptagits hade jag gått in och stämt polisen inför domstol själv, säger Kerstin Koorti.

Det faktum att åklagare nu beslutat öppna en ny förundersökning om händelsen måste utifrån kända fakta tolkas som något bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements