”Flum” förklarat

På spaning efter helhetenBoktips
New Age
Olav Hammer
Wahlström & Widstrand

”Flum” förklarat

Visst kan new age verka vara ett nytt hopkok av gammal vidskepelse, ett smörgåsbord av irrationellt flum. Men som religionshistorielektorn Olav Hammer säger i sin mycket insiktsfulla nyomarbetade ”På spaning efter helheten ­– New Age en ny folktro?”: Är det konstigare att tro på kristallers helande kraft än att tro på att en hantverkarson i Palestina för två tusen år sedan var gudomlig? Och även kristendomen är en blandning av judisk messianism och hellenistisk frälsningslära.

Intressantare är väl varför new age-tankar i vår ”upplysta” tid slagit igenom hos så stora befolkningsgrupper, speciellt i den västliga medelklassen. Uppenbart fyller all religion ett behov – människan lever inte av bröd allena.

Hon behöver mening i gemenskap också, och det saknar många i dagens globaliserade individualistiska värld. Personligen tror jag kollektiv mening är ett medfött mänskligt behov. Därav dagens uppsving för religion och etnicitet/nationalism.

Hans Norebrink

Läs mer: UFO Sverige, Ufospaning, Google, VoF, SVD, LM,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements