Slarv av stockholmspolisen i Kärrtorp?

Säpo hade meddelat stockholmspolisen att det fanns en hotbild mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp. En allvarlig hotbild. Den chef hos stockholmspolisen som fick beskedet av Säpo vidarebefordrade inte beskedet till ansvariga poliser i Söderort. Inga åtgärder vidtogs för att göra det hela till en särskild insats, något som borde varit självklart. Manifestationen i Kärrtorp borde skyddats av SPT-utbildade poliser och det borde funnits poliser i hälarna på de våldsamma nazisterna.

VI kan konstatera att Säpo gjorde sitt jobb men en chef på stockholmspolisen skötte inte sitt jobb. Om det handlade om att personen medvetet underlät att vidarebefordra hotbilden eller om det handlade om slarv och inkompetens vet jag inte i nuläget. Men handlar det om ett medvetet handlande från den aktuelle chefen så borde han få sparken. Han utsatte demonstranter, barnfamiljer och poliser för livsfara. För enligt personer på plats i Kärrtorp var det bara ren tur att nazisterna inte dödade nån. Ren tur.

Dessutom ska vi själva se till att polisen skyddar oss. Det skadar inte att prata md dem om sådant. Ansvariga arrangörer kan bara ringa upp dialogpolisen och säga att vi har information om att det finns en allvarlig hotbild mot manifestationen och kräva ett utökat skydd. Naturligtvis måste vi också själva förbered oss för att skydda oss själva. Vi kan uppenbarligen inte alltid lita på polisen kompetens eller vilja att skydda oss.

Samtidigt är jag övertygad om att de allra flesta poliser och polisen som organisation vill skydda även vänsterfolk. Det handlar inte om en konspiration. Det handlar inte om att polisen eller att de flesta poliser sympatiserar med våldsverkare på extremhögerkanten. Det finns säkert enstaka poliser som föredrar sverigedemokraterna framför socialdemokraterna, men det gör sannolikt inte majoriteten av poliser. Men det räcker med att en polis missköter sitt jobb så kan det uppstår mycket allvarliga situationer som kan medföra mycket allvarliga problem och få väldigt allvarliga konsekvenser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements