Jämställda filmer drar in mer pengar

Inte riktigt. För Bechdeltestet testar inte jämställdhet, utan testar hur många kvinnor som finns i en film och om de pratar med varandra överhuvudtaget och om de pratar med varandra om nåt annat än en man. Men det ger ändå en hint om huruvida en film är jämställd eller inte. men även filmer som inte är jämställda eller visar på jämställdhet kan klara Bechdeltestet.

Sajten Vocativ har testat 50 av förra årets storfilmer med Bechdeltestet och kommit fram till filmer som klarar testet drar in mer pengar än filmer som inte klarar testet.

Bechdeltest storfilmer 2013

Grönt är de filmer som får 3 av 3 möjliga poäng på Bechdeltestet. Det fick nästan hälften av filmerna, 24 stycken. Totalt drog dessa filmer in 4,22 miljarder dollar förra året. Mest drog Iron Man 3 in, 409 miljoner USD medan Hunger Games: Catching Fire drog in 391 miljoner. Om dessa filmer också är mest lönsamma är dock en annan fråga. Det beror ju på vad kostnaderna att producera filmen var. Någon sådan beräkning gör inte Vocativ. När svenska medier påstår att det är så har de inget underlag för påståendet.

Av de filmer som inte klarar Bechdeltestet så drog Monsters University in 268 miljoner USD och Gravity 254. Vocativ har inte adderat Gravity bland filmer som inte klarar testet men görs det blir totalsumman 2,91 miljarder dollar för de filmer som inte klarar testet.

Bland regissörerna av de 50 testade filmerna fanns bara en kvinna. Hon var dessutom inte ensam som regissör för den aktuella filmen, Frozen.

En lista på SF-filmer testade med Bechdeltestet kan ni läsa på min SF-blogg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements