Vargjakt stoppad

För andra året i rad har den svenska regeringen och Naturvårdsverket beslutat om en jakt varg i strid med EU:s regler. Jakten överklagades av tre naturvårdsorganisationer, Svenska Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF.

Förvaltningsdomstolen har dock även i år, detta i likhet med förra året, inhibierat beslutet om jakt på varg. I första skedet för att ge de tre miljöorganisationerna mer tid för överklagandet av jakten. Det betyder sannolikt att det inte heller i år blir någon licensjakt på varg.

Vargar

Naturvårdsverket hade beslutat att 30 vargar fördelade på fem revir i tre län skulle få jagas. De tre länen är Värmland, Dalarna och Örebro län.

Det hela är en ny seger för de tre tunga naturorganisationerna Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden som samlar ca 400 000 medlemmar och supportrar.

Jaktvårdskonsulenten i Värmland, Gunnar Glöersen, sa till SVTs Värmlandsnytt att han ser det som ett demokratiproblem att jakten stoppas av några få naturorganisationer. Även förra vintern fick de tre organisationerna stopp på licensjakten, som då gick under namnet ”urvalsjakt”. Tyvärr hann jakten komma igång och tre vargar dödades innan Förvaltningsrätten blåste av jakten med en inhibition. Inte ens Gunnar Glöersen tror på jakt i vinter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements