Scania bort från börsen?

Volkswagen som redan är kontrollerande ägare i Scania vill köpa ut hela Scania från börsen. Anledningen är att Volkswagen vill kunna samordna verksamheterna i sina två lastbilsföretag Scania och MAN. Något som framförallt Scania gjort motstånd mot. ScaniaDessutom har Volkswagen en ständigt pågående lågintensiv konflikt med minoritetsaktieägarna i Scania. I längden blir det jobbigt. Så den tyska bilkoncernen har nu lagt ett bud på hela Scania.

Volkswagen som totalt kontrollerar Scania och MAN kontrolleras i sin tur av Porsche Automobil Holding SE som ägs av familjen Porsche/Piëch.

Utköpet från börsen kommer att lyckas förr eller senare och då finns bara ett svenskt bilföretag kvar, AB Volvo. De andra tre är alla dotterbolag till utländska dotterbolag. Volvo Personvagnar och Saab (Nevs) är bägge ägda av kinesiska företag. Epoken med Sverige som ett viktigt biltillverkande land har förmodligen sett början till slutet. Saab är redan en minifabrik, det dröjer nog inte länge innan Volvo Personvagnar och Scania är det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements