Selimovic ljuger ihop nåt om vänstern och Ukraina

Ytterligare en högerman som tror att han vet vad vänstern tycker. Det är nåt grundläggande fel med många högermänniskor i Sverige. De vet inget om den svenska vänstern, de vet inget om vad den svenska vänstern tycker. Ändå påstår de allt möjligt om svensk vänster. Denna gång är det Jasenko Selimovic som fått för sig att svensk vänster stöder Putin. Är emot den ukrainska regeringen för att den vill gå med i EU. Inte för att den innehåller fascister. Han svamlar och visar sin totala okunnighet om en vänster han inte ens har en svag aning om kunskap om.

Det finns tre anledningar inom vänstern att vara mot regeringen i Ukraina. Som jag sett. Maktövertagandet skedde i strid med författningen (konstitutionen), det är en kupp ordnad av imperialistmakter i väst och den nya regeringen innehåller fascister. Frågan om EU och EU-vänlighet har inte ens figurerat i de ställningstaganden som kan hittas. Inte på det sätt Selimovic menar. Selimovic hittar på.

Däremot figurerar frågan om imperialism. Att det handlar om att USA och EU som imperialistiska krafter vill ha inflytande och makt i Ukraina på det imperialistiska Rysslands bekostnad. Jag är ganska säker på att just det inte är speciellt viktigt eller har nån avgörande betydelse för utvecklingen i Ukraina, men oavsett det är det sannolikt en diskussion som föregår långt ovanför Selimovics huvud. Inget han begriper helt enkelt. Inte för att han är dum, utan på grund av att han inget vet om vänsterns åsikter och teorier. På grund av okunskap och bristande bildning på detta område.

Dessutom tycker Selimovic inte att det är ett problem att fascisterna i Svoboda sitter i regeringen. Att det än mer extrema fascistpartiet Högra sektorn också har platser i regeringen, inte som ministrar, men på andra viktiga poster, nämner han inte alls. Återigen okunskap antagligen. Han är dock inte ensam om det. Även Åsa Linderborg i Aftonbladet saknar koll vad det gäller just detta.

Den vänster jag tillhör har inga problem med att folkliga uppror (i detta fall ett uppror stött av medelklass och småborgare, inte av arbetarklassen) bryter mot författningen för att stoppa en korrupt regering. Det är sådant som kan försvaras och som jag ser det inget argument mot upproret. Selimovic låtsas som om det med tunga vapen beväpnade partiet Högra sektorn inte fanns på Majdan. Vapen hade stulits i västra Ukraina och var på väg mot Kiev och det var det som avgjorde maktkampen på stadens gator. Allt enligt New York Times och därmed sannolikt också US-amerikansk underrättelsetjänst. Han låtsas som om torget inte var helt dominerat av fascister från Svoboda och Högra sektorn. Utan de grupperna där hade inte heller nån annan kunnat vara där. Och de fåtaliga vänsterkrafter som var där hade inte kunnat vara där om de inte försvarats av en lika våldsam vänster, antifeministiska anarkistiska vänstergrupper som kallas ”machovänstern”. Feministisk vänster var inte välkommen.

Det finns en vänster som förnekade Srebrenica, det finns ens vänster som när det begav sig inte stödde kosovoalbanerna. Den vänstern är idag en marginell företeelse och de flesta av dess anhängare är äldre. Den vänstern stöder Assad. Det är en döende vänster. De kallas stalinister. Men inte ens de har sett frågan om EU som nåt avgörande i Ukraina. Jag har i stort slutat kalla dem vänster. För mig är de inte det.

Den mycket större vänster som jag tillhör säger som den vänster som finns i Ukraina. Varken Janukovitj, Ryssland eller den nya nyliberala regeringen i Ukraina är värda eller kan få vårt stöd. Det är också i grunden vad Åsa Linderborg säger i den av Selimovic kritiserade artikeln i Aftonbladet. Jag ser heller inget problem med ett Ukraina som närmar sig Västeuropa. Västeuropa är trots allt mycket bättre och mer demokratiskt än Ryssland som ju är alternativet för Ukraina. Det finns dock problem med demokratin inom EU och den politik som förs är inget jag brukar försvara. Men det är en annan sak. Sådant kan förändras och sådant kan bekämpas. I väst utan att vi åker i fängelse. I Ryssland fängslas vi.

Jasenko Selimovic försöker analysera nåt han inte kan ett skit om. Han borde kanske prata med oss innan han hittar på sagor och ljuger ihop en debattartikel riktat mot nånting som inte existerar. Per Gudmundson gör som vanligt detsamma i en ledare. Hittar på. Ljuger ihop nåt om en vänster som han saknar kunskap om.

Läs också: Ryssland, Ukraina, arbetarklassen och nationalismen

Läs vad svensk vänster säger i verkligheten: För ett demokratiskt och solidariskt Ukraina

Intressant?
Mer: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, Annarkia, Cwejman, Pepprat Rödgrönt, BT, Bjereld, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Selimovic ljuger ihop nåt om vänstern och Ukraina”

  1. Selimovic jämför också Svoboda med Svenska SD, men utan att hylla SD, så har de i alla fall uteslutit sin gruppledare i Halland, Oleg Datsishin, för att hade ”gillat” Svoboda på Facebook. Men för Selimovic är tydligen nazister i regeringen helt OK, och den som stödjer en regering med nazister bör ju rimligen kallas nazisympatisör.

Kommentarer är stängda.