Sveriges största entreprenör?

SVD vill utse Sveriges största entreprenör genom tiderna. Flera frågor inställer sig därmed. vad menas med entreprenör? Hur mäts vad som är framgångsrikt? Vad räknas? Antal företag? Bestående företag? Mycket framgångsrik på sin tid? Bestående förmögenhet? Eller vad? Kanske flera saker?

Om bankmän räknas med så torde KA Wallenberg och Uddevallasönerna Jan och Carl Hasselgren som grundade en av sin tids största bankirfirmor och handelshus höra till Sveriges riktigt stora entreprenörer. KA Wallenberg lade tillsammans med sin bror Marcus Wallenberg grunden för det som än idag är Sveriges största finansgrupp. Hasselgrens finansierade för sin del stora delar av sin tids världshandel, många nya företag och mycket annat. Även Oscar Ekman från göteborgsfamiljen Ekman platsar i så fall.

Bland Hasselgrens låntagare fanns Niclas Sahlgren, en man som blev en av Sveriges rikaste personer genom sitt handelshus och som direktör och grundare i Ostindiska kompaniet. Niclas Sahlgrens förmögenhet lever kvar än idag, dels genom familjen Silfverschiölds stora godsegendomar, dels indirekt i den Stenbeckska finansgruppen. En annan som skapat en bestående förmögenhet är Alfred Nobel som dessutom var uppfinnare och startade flera företag. Idag är förmögenheten visserligen inte i nån familjs kontroll och den är inte grunden för en finansgrupp, men den består dock.

Med Nobel kommer vi därmed in på gruppen uppfinnare och eller företagare. Flest företag torde Gustaf de Laval ha startat. De flesta gick inget vidare och endast de som togs över av andra blev framgångsrika och finns delvis än idag. Som en del av de företag som familjen Rausing äger såsom Tetra Laval och DeLaval , såväl som i Alfa Laval, inom Alstom och ABB. Andra svenska uppfinnare är Carl Edvard Johansson (CE Johansson), Johan Petter Johansson (rörtång, skiftnyckel, Bacho),  Lars Magnus Ericsson (Ericsson), Gustaf Dalén (AGA), Stig och Lennart Lindblad (Autoliv), Sven Wingquist (SKF), Hans von Kantzow (Kanthal), Nils Ericson, John Ericsson och många fler förstås.

Mer renodlade företagare, kanske det som SVD menar med entreprenörer, är Berndt August Hjorth (Bahco), Henrik Tore Cedergren (Ericsson, viktigare för företaget än Lars Magnus Ericsson), Gustaf Ekman (även uppfinnare) liksom andra personer ur samma familj (Oscar Ekman redan nämnd), Axel Johnson (flera personer ur familjen Ax:son Johnson kan vara aktuella), Jan Stenbeck, Johannes Johansson och hans son Knut J:son Mark, Axel Carlander, Carl Gerhard och Jean Bolinder (Bolinder-Munktell, idag en del av Volvo), Assar Gabrielsson, Ingvar Kamprad och många fler.

Kanske också redare som Axel Broström, Wilhelm Lundgren, Gunnar Carlsson, Sten A Olsson, Axel Johnson (redan nämnd), Emanuel Högberg och Sven Salén liksom handelsmän som Erling Persson, Turitz, Åhlen och Josef Sachs.

Finansmän, förutom de som från grunden byggt upp stora företagsgrupper och banker har jag utelämnat. En som blir rik och mäktig genom finansiella transaktioner är knappast entreprenör, hur duktig personen än må vara.

Läs mer om kapitalismens framväxt i Sverige och gamla svenska finansfamiljer. Det finns också en mängd artiklar om dagens svenska finansfamiljer.

SVD:s egen lista tycker jag utelämnar alltför många och dessutom tar upp väldigt många nutida och pyttesmå företagare utan större betydelse. Listan är dessutom osannolikt stockholmsfixerad och bland skogsföretagare tar de bara upp en mindre och ganska oviktig sådan, Arend Versteegh. Där finns ingen Dickson, ingen Kempe, ingen Bünsow, ingen Wijk och ingen Kjellberg eller Ekman. De tar upp GF Göransson som var uppfinnare och sedan framgångsrik företagare men inte de personer som gjorde hans uppfinningar möjliga, hans släktingar i handelshuset Elfstrand. Några 1700-talspersonligheter tas upp, men inte de stora och viktiga handelshusägarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements