Miljöpartiet större än moderaterna

I den sista opinionsundersökningen från Novus innan EU-valet så är Miljöpartiet nästa största parti efter socialdemokraterna. Moderaterna har förpassats till tredje plats. Undersökningens resultat tyder också på att Feministiskt Initiativ kommer in i EU-parlamentet, att Piratpartiet ramlar ur och att Vänsterpartiet tar stryk när stödet för Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet tycks öka.

Inga borgerliga partier ramlar ur enligt undersökningen och sverigedemokraterna kommer in i parlamentet. Att centern och kristdemokraterna nu tycks klara sig kvar i EU-parlamentet är säkerligen orsaken till moderaternas tapp i opinionen.

Som vanligt är dock siffrorna i opinionsundersökningar om EU-valet mycket osäkra på grund av det låga valdeltagandet. Små partier och nya partier får ofta lägre siffror i opinionsundersökningar än vad de senare får i val. Men för sverigedemokraterna kan det också vara omvänt, då deras sympatisörer röstar i mindre utsträckning än andra i just EU-valet.

Enligt den sammanvägning av mätningar (mätningarnas mätning, poll of polls) som DN samtidigt redovisar så kommer Feministiskt Initiativ inte in i EU-parlamentet. Det gör däremot sverigedemokraterna, centern och kristdemokraterna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements