Ohälsosam fixering vid Bilderberg-gruppen

Bilderberggruppens möten är inte hemliga. Det är en missuppfattning. Deltagarlista, plats och dagordning är kända. Likadant varje gång. Däremot finns inga offentliga protokoll eller anteckningar från gruppens möten. så på den punkten är det hemligt. Men denna egenskap delar Bilderberggruppen med 100-tals olika möten mellan makthavare på toppnivå varje år. Det finns mängder med liknande grupper som Bilderberggruppen som möt. En som jag känner till är Sun Valley-konferensen. En annan är European Roundtable of Industrialists (ERT).  Inte heller någon av de konferenserna är hemliga men få känner till dem.

Hemliga konferenser finns förstås. Men de känner vi inte till. Inte heller känner vi till vilka som deltar, plats eller dagordning. Då snackar vi hemliga konferenser.

Bilderberggruppen är inte viktigare än andra likadana grupper där makthavare träffas för att diskutera utan protokoll och därmed lite mer informellt. Det finns ingen speciell anledning att hänga upp sig mer på Bilderberggruppen än på andra liknande grupper och deras möten. Men konspirationsteoretiker är inte alltid så logiska. Alltså är de fixerade vid just Bilderberggruppen och skiter i all andra liknande möten och grupper.

I år deltar svenskarna Carl Bildt, Håkan Buskhe, Tove Lifvendahl, Carl-Henric Svanberg, Jacob Wallenberg och Marcus Wallenberg. Förutom Lifvendahl får de väl alla anses höra till ledande makthavare i Sverige.

Är såna här grupper demokratiska? Knappast. Är det fel att makthavare möts informellt. Inte alls. Vore mer insyn önskvärt? Javisst. Men hur mycket insyn som det blir beror på deltagarna, inte på oss som inte är med. Samma gäller alla föreningsmöten. Föreningens, gruppens medlemmar bestämmer. Kan vi hindra sånt som Bilderberggruppen, ERT och Sun Valley-konferensen? Knappast. Är det viktigt att hindra makthavare från att mötas? Inte alls.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements