Roger Holtback – Bure, Nordic och eget

Roger Holtback utbildade sig  civilekonom vid Handelshögskolan i Göteborg och var klar med utbildningen år 1968. Han är bror till Jan Eliasson men har istället för en karriär i diplomatins och politikens tjänst ägnat sig åt en näringslivskarriär. Han var dock anställd som kanslisekreterare vid Civildepartementet 1968-69. Därefter övergick han till det privata näringslivet.

Han var chef för ekonomi och administration vid Volvo BM 1969-73, chef för koncernstab Ekonomiska planer och kontroll i AB Volvo 1973-75, VD för Volvo BM Braåsverken 1975-78, direktör och chef för division inköp och material för Volvo Personvagnar 1978-82, vice verkställande direktör där 1983 samt VD och medlem av koncernledningen där 1984-90. Holtback var vice VD vid AB Volvo 1990-91 och medlem av koncernledningen. Han var regionchef för SEB i Göteborg åren 1990-93 och ordförande i samma bank 1991-93 samt VD för investmentbolagetbolaget Bure 1993-2001. Bure var ett av de företag som den borgerliga Bildt-regeringen grundade för att avveckla löntagarfonderna.

Roger Holtback

Roger Holtback

Under Holtbacks tid i Bure kom bolaget att ägna sig åt att privatisera vårdverksamheter i Sverige. Ofta tillsammans med socialdemokratiska politiker. När Bure Hälsa och Sjukvård bytte namn till Capio och introducerades på börsen år 2000 blev Holtback snart styrelseordförande i detta företag som sedan 2006 ägs av Nordic Capital och Apax Partners. Han fick fler uppdrag för riskkapitalbolaget där han dessutom varit engagerad och är fortfarande styrelseordförande i FinnvedenBulten, ett företag som i år börsintroducerats av Nordic Capital som ägt det sen 2004. I styrelsen för Capio är han inte längre ledamot.

Roger Holtback är inte längre aktiv som vårdoligark utan äger idag ett investment- och riskkapitalbolag som bär namnet Holtback Group. Företaget äger minoritetsandelar i en lång rad småföretag och majoritet i några få som exempelvis Rullpack (91%), Pingvin (91%), Trox (60%), Ellen Industrifastigheter 91%, Hultsteins (100%) och Röshult Skog (100%). Indirekt profiterar Holtback därmed på privatvården som han en gång var med och privatiserade. Sammanlagt har Holtback Group och dess majoritetsägda bolag cirka 400 anställda.

Holtback Group har dessutom investerat i några av Nordic Capitals fonder och äger en minoritetsandel i Thule som kontrolleras av Nordic Capital.  Delägda eller minoritetsägda bolag är bland annat ParkItSmart (50%) och Mediatec (15%). Det sistnämnda bolaget är majoritetsägt av Stena-koncernen. Roger Holtback hade tidigare flera uppdrag i Stena-koncernen.

Mer: DPS,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Roger Holtback – Bure, Nordic och eget”

Kommentarer är stängda.