Ubåtsjakten – lögner, spekulationer och påhitt

En säker bild på en kränkande ubåt visade sig vara en bild på en ubåt. En privatägd svensk ubåt. En annan bild som lika gärna kan vara en båt eller ett skär visade sig vara tagen på ett annat ställe än vad militären uppgav. En ”mystisk” man var förstås en fritidsfiskare. Spekulationer, lögner, påhitt. Det är vad flertalet av de påståenden och ”rapporter” som presenterats kring en eventuell utländsk ubåt i Stockholms skärgård visat sig vara.

Ett tankfartyg som uppvisar ett ”konstigt” rörelsemönster är inget ovanligt, jag har sett det flera gånger i farvattnen utanför Skagen i Kattegatt. Där ligger tankfartyg och väntar på att få komma in till Göteborgs hamn. Det är vad det statliga ryska rederi som äger den Liberiaflaggade NS Concord också uppgett. Fartyget väntar på att få gå till Primorsk för att lasta olja. Att använda en stor råoljetanker som moderfartyg för ubåtar förefaller inte heller speciellt rimligt eller lämpligt.

Det finns med stor sannolikhet ingen ubåt i Stockholms skärgård, det har troligen aldrig funnits nån utländsk ubåt där. Inte denna gång, inte på 1980-talet. Militären vill ha mer resurser och passar på att skapa ett jippo när vi just fått en ny regering, en svag regering. Chansen är i ett sånt läge större för att militären ska få som de vill. Borgerliga skribenter och borgerlig media vill att Sverige går med i Nato. Ubåtsjippot spelar också dem i händerna och de medverkar därför gärna till att sprida propaganda, rykten, spekulationer, lögner och påhitt. Militären och media i symbios för att påverka den svenska politiken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements