Upplopp som hämnd från kriminella utesluter inte socialt missnöje

När polisen förhindrar kriminell verksamhet och langning i förorter är det vanligt att polisen begår övergrepp mot ungdomar och ungdomsgrupper som inte har koppling till den kriminella verksamheten. Naturligtvis inte alltid, men ibland. Sådant skapar ett mer utbrett missnöje med polisen som kan utlösa oroligheter och upplopp riktade mot polisen och andra myndighetsrepresentanter. Även överdrivet våldsamma ingripanden mot kriminella gatugäng kan få samma resultat.

Så även om polisen beskriver upploppet i Rågsved som en hämnd från gatukriminella på grund av polisens verksamhet i Rågsved och Hagsätra innebär det inte att upploppet saknar inslag av socialt missnöje. Det är normalt också så att upplopp som drivs och utlöses av socialt ofta har ett inslag av brottslingars hämnd mot polisen. De kriminella passar på att hämnas lite på en polis de inte gillar. Det finns heller ingen rågång mellan kriminella ungdomar och många andra ungdomar. De umgås med varandra och däröf går det inte att dra någon skarp gräns mellan upplopp på grund av socialt missnöje och upplopp på grund av ilska mot polisen för att de stör knarklangningen och annan verksamhet. Dessutom kan ven småbrottslingar vara politiskt aktiva.

Faktum är att polisen verkar medvetna om att det inte går att dra en skarp gräns i Rågsved. För samtidigt som de tar hävdar att det var en hämnd mot polisen och kanske delvis planlagt, menar de att unga i området är mycket missnöjda med brist på samlingsplatser och verksamheter för ungdomar i de aktuella stadsdelarna. Dvs det finns en klar grogrund för socialt missnöje:

Polisen har under en längre tid hindrat droghandel, utpressning och annan kriminell verksamhet i området, och flera har nyligen dömts till längre fängelsestraff.

– Vi hindrar dem från att tjäna pengar – den här attacken var riktad mot oss, säger Anders Rissel.

Polisen är orolig för att attacken ska tända en gnista hos yngre frustrerade människor som behöver utlopp för sina känslor och dras med i negativa skeenden.

Hur ska ni förhindra att det sker?

– Vi syns mer i området nu. Men det handlar om fingertoppskänsla, att visa folk i området att vi står på deras sida samtidigt som vi inte accepterar kriminalitet.

Närpolisen har tidigare talat om det utbredda missnöjet bland unga. De har även påpekat att det finns äldre kriminella i området och att det saknats vettiga samlingsplatser för folk över 18.

I höstas skrev 150 unga personer på en insamling till stadsdelsförvaltningen. Hittills har det lett till att ungdomar över 18 har fått tillträde till lokaler tre kvällar i veckan, enligt stadsdelsnämndens tillförordnade ord­förande Rosa Lundmark (V).

Boende i området tycker det går för långsamt – men fler åtgärder är på gång efter nyår, menar hon.

Elva personer greps efter upploppet i Rågsved då bl.a. bensinbomber kastades mot polisen. De flest var under 18 år och alla är släppta, men fortfarande misstänkta för inblandning. Den låga åldern på de misstänkta förövarna är också något som motsäger polisens teori och hämnd från kriminella. Nog för att så unga män ofta begår brott, men några förhärdade kriminella är de flest av dem sannolikt inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements