IS förstör historiska föremål – men det gjorde ju USA också

IS-trupper eller IS-milis har uppenbarligen slagit sönder statyer och andra historiska föremål på ett museum i Mosel. Det är upprörande. Lika upprörande är det att USA:s invasion av Irak ledde till omfattande förstörelse på och plundring av museer i Bagdad. Förstörelse och plundring som också US-amerikanska soldater deltog i. Det är uppenbart att den typ av krigföring Islamiska staten och USA ägnar sig åt måste stoppas.

Vilket dock inte är uppenbart för borgerliga skribenter. De är istället historielösa och skriver som om plundringen och förstörelsen av Bagdads museer inte ägt rum. Som om Islamiska staten är de enda i det som en gång var Irak som ägnat sig åt att förstöra och plundra museer.

Så just detta med konsten är kanske inte nån viktig anledning till att IS (Daesh) måste stoppas mer än nån annan. Många krigförande parter i Irak verkar ju ha ägnat sig åt just det. Islamiska staten borde naturligtvis stoppas ändå. Främst för att det är en högerextrem fundamentalistisk grupp som styr sina områden på ett totalt odemokratiskt sätt. Övergrepp mot och massmord på religiösa minoriteter verkar vara vanligt. Det är skäl nog att de borde stoppas. Sannolikt innebär det att västvärlden måste leverera vapen till de som slåss mot IS. Kurder och andra oppositionsgrupper i Syrien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements