Det är enkelt att skydda sig från näthat

Det är en mycket begränsad skara personer som står för majoriteten av allt näthat. Det handlar om nånstans mellan 500 och 1 000 personer. Det är mycket enkelt att svartlista de personerna i de flesta kommentarsfält och i mejlprogram. Det är enkelt att slippa den typen av kommentarer och mejl. I 35 år har jag arbetat aktivt med antirasism, i 15 år har jag varit en semi-offentlig person. Jag har Sveriges största vänsterpolitiska blogg och skriver många artiklar med kritik av sverigedemokrater och nazister. Jag tillåter kommentarer och min mejladress är lätt tillgänglig. På Flashback har jag hängts ut med namn och adress. Dessa uppgifter togs dock bort efter nån eller några veckor.

Trots detta får jag aldrig några hatmejl (har väl hänt kanske 10 gånger på 15 år) och hot har jag på 35 år bara mottagit några gånger (max 5 gånger). Jag vet inte riktigt vad detta beror på, men jag gör uppenbarligen nåt annorlunda i jämförelse med många andra debattörer och halvoffentliga personer. En sak är förstås att jag inte är kvinna, kvinnor får mycket mer hatmejl än män. En annan sak är att jag har ett svenskt namn. Personer med utländska namn får mer hatmejl. Men svartlistas och blockeras de som skriver hatmejl, hotmejl, hatkommentarer och hotkommentarer så försvinner denna typ av mejl och kommentarer rätt snart ur sikte. På min blogg har jag svartlistat omkring 400 personer som alltså inte längre kan skriva kommentarer. När det gäller mejlen vet jag inte.

De som skriver hat- och hotmejl är i huvudsak personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna (SD) eller nazistgrupper. Hatet är starkt förknippat med och underblåses av ett antal hatsajter som har kända kopplingar till, finansieras eller drivs av SD eller SD-medlemmar. Det är uppenbart att det parti som är det tredje största i riksdagen är det parti som ser till att hatet sprids och de inriktar sig främst på sajter som granskar högerextrema och på folk de allmänt ogillar, exempelvis starka kvinnor och personer med utländska namn. Det är olyckligt när de får framgång med sina hatkampanjer som exempelvis när det gäller Alexandra Pascalidou och sajtkoll.se (jag kan tänka mig att ta över som ansvarig för sajten och låta alla skribenter vara anonyma så de som har sajten idag kan höra av sig till mig om de vill fortsätta arbetet med sajten).

Samtidigt är det min uppfattning att även en person som är känd till namnet och offentlig i stor utsträckning kan skydda sig från att nås av hoten och hatet. Det förvånar mig att så få verkar skydda sig ordentligt. För det är inte svårt att göra det.

Vad som dessutom är bedrövligt är att polisen inte tycks bry sig. Det handlar i många fall om brott. Det är ofta inte svårt att bevisa vem som skrivit ett hatmejl eller en hatkommentar. Polisens arbete på området är dock minimalt, i stort sett obefintligt. Som i många andra sammanhang ignorerar de många av de problem högerextremister orsakar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements