Besvärligt valresultat kan ge rasister i Finlands regering

Norge har rasister i sin regering. Finland kan nu få det efter att främlingsfientliga och rasistiska Sannfinländarna blev näst största parti efter det finska valet. Sannfinländarna liknar på många sätt norska Fremskrittspartiet, men har inte samma nyliberala grundinställning till den ekonomiska politiken. Däremot är Sannfinländarna kraftigt minoritetsfientligt på ett sätt om Fremskrittspartiet inte är, dvs motståndare till svensktalandes rättigheter och svenskan som språk. Kanske är de motståndare till samers rättigheter också, men det vet jag inget om så jag får låta det vara osagt. Ett invandrarfientligt parti är det också, men det är inte så förvånande, det är något som gäller nästan alla partier i Finland. Däremot vill Sannfinländarna inte jämföra sig med svenska Sverigedemokraterna som ju är ett parti med nazistiska rötter och som bör betraktas som fascistiskt. På det sätter kan Sannfinländarna inte beskrivas.

Valet vanns av Centern som har en oerfaren politiker som ledare. Juha Sipilä som han heter är en nyrik företagsledare som sagt att han vill styra Finland som ett företag. Men företag styrs på odemokratiskt vis och genom diktatoriska beslut från ägare och ledning. Så går det inte att styra ett land. Att samarbeta med Sannfinländarna kan kanske bli svårt då de två partierna inte är överens om den ekonomiska politiken. Å andra sidan misstänker jag att Sannfinländarna är beredda att ge upp sin delvis vänsterpopulistiska ekonomiska retorik mot att svensktalandes rättigheter och svenskans ställning i Finland stramas åt och görs mindre. När det gäller invandring så har de två partierna dock sannolikt inga problem att bli överens.

Samtidigt kan Sipilä också bilda regering med nåt annat parti. Samlingspartiet, Socialdemokraterna. Bägge partierna är aktuella. Samlingsregeringar med flera olika partier är också vanligt. Så det är långt ifrån klart hur det i slutändan blir.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Observatör

    ”Sannfinländarna blev näst största parti efter det finska valet.”

    Det finska personvalssystemet har sina egenheter. Det är riktigt att Sannfinländarna kommer att vara större än Samlingspartiet i riksdagen (38 mot 37 mandat). Ser man till det procentuella valresultatet är dock förhållandena omvända med 18.2% för Samlingspartiet och 17.6% för Sannfinländarna. Dock Sannfinländarna minskade med 1 mandat och 1.4 procent. Allt enligt den officiella finska valstatistiken (http://tulospalvelu.vaalit.fi/E-2015/se/tulos_kokomaa.html).

    • Det har du rätt i. Bra att du påpekade detta.