Ät mindre men bättre kött

Ät mindre men bättre kött och använd köttguiden för kloka matval. Det uppmanar Världsnaturfonden WWF i sin nya konsumentguide, Köttguiden 2015. Kött som får grönt ljus är miljömärkt och har tydliga mervärden som KRAV- märkning eller är certifierat naturbeteskött. Svenskt kött utan miljömärkning får gult ljus och det mesta importerade köttet får rött ljus.

– Många älskar att äta gott och vill också vara miljömedvetna konsumenter. Men vårt välstånd har ett högt pris. Köttkonsumtionen ger nästan lika stora växthusgasutsläpp som privatbilismen. Genom att äta mindre men bättre kött, slänga så lite mat som möjligt och äta mer grönt kan vi bidra till en mer hållbar planet. Vinsten är öppna landskap, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa för djur och människor och mindre klimatpåverkan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Frågan om köttkonsumtionen engagerar många. I en ny SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF uppger 29 procent av de intervjuade att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste året. 60 procent svarar att de väger in miljö och djurvälfärd när de köper kött.

Köttguiden använder trafikljusens färger grönt, gult och rött utifrån fyra kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd. Alla kriterier har samma värde vid helhetsbedömningen. Köttguiden tar också upp viltkött, ägg, baljväxter och andra proteinkällor som kan ersätta kött i måltiden.

Grönt ljus för kött betyder ”ät måttligt” och gult ljus ”var försiktig”, eftersom utmaningar finns inom miljö och/eller djurvälfärd. Rött ljus betyder ”undvik”, då påverkan på miljön och planeten är alldeles för hög. Rött ljus från främst nötkött från andra delar av världen, gult ljus får exempelvis svenskt griskött samt svenskt och nyzeeländskt lammkött medan grönt ljus är något som främst är förbehållet miljömärkta produkter

– Konsumtion av kött och det sätt många köttdjur föds upp på i världen är en av vår tids stora utmaningar. Vi vill att Köttguiden ska bidra till att fler väljer mat som är hållbart producerad och rättvist fördelad.  Ladda ner appen, använd guiden i butik och variera måltiden med baljväxter och färgglada grönsaker, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat och ansvarig för Köttguiden på WWF.

WWF rekommenderar som ett första steg att halvera köttkonsumtionen till en nivå på 500 gram tillagat kött i veckan per person. Det innebär 2-3 normalportioner med kött som en del av måltiden samt ett par smörgåsar med pålägg av kött. Genom att använda hälften grönsaker, potatis och baljväxter i färsbiffarna, lasagnen eller köttfärssåsen, så räcker 500 g till fler måltider per vecka.

Svensson/WWF

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements