Kraftigt tapp för regeringspartier ger regeringsskifte i Danmark

De danska socialdemokraterna gör ett bra val och blir största parti i det danska folketinget efter valet i Danmark.  Men det räcker sannolikt inte för att kunna bilda regering då deras regeringspartners, det socialliberala partiet Radikale Venstre (RV) och vänsterpartiets motsvarighet, Socialistisk Folkeparti (SF) gör mycket dåliga val. Det radikala vänsterpartiet Enhedslisten ökar samtidigt sin röster åter en gång. i Köpenhman är Enhedslisten näst största parti efter socialdemokraterna och i stadsdelarna Nørrebro och Vesterbro är de största parti. Återigen har det visat sig förödande för ett vänsterparti att sitta i en socialdemokratisk regering som för högerpolitik. Vi har tidigare sett det i Norge och även i Danmark vid tidigare val.

Det parti som stått för den kraftigaste ökningen i valet är Dansk Folkeparti (DF) som ökat antalet mandat med 15 stycken samtidigt som Venstre minskat med 13. DF är efter valet det största borgerliga partiet i Danmark med 37 mandat i folketinget. De fick 21,1% av rösterna.

Tillsammans med Enhedslisten och det nya partiet Alternativet så har regeringspartierna 89 mandat medan de borgerliga partierna har 90 mandat tillsammans (oräknat Radikale Venstre som ju regerat ihop med socialdemokraterna). Socialdemokraterna har efter valet 47 mandat, en ökning med 3, Enhedslisten 14 mandat (ökat med 2). RV och SF tappade 9 mandat var och har efter valet bara 8 respektive 7 mandat.

Valet innebär troligen regeringsskifte i Danmark och det innebär i sin tur en regering där ett rasistiskt parti blir dominerande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Observatör

  ”Det radikala vänsterpartiet Enhedslisten ökar samtidigt sin röster åter en gång.”

  Socialistisk folkeparti tappade 9 mandat medan Enhedslistan vann 2 – ett från detta perspektiv ganska mediokert resultat. Istället tycks, efter en första anblick, väljarströmmarna ha tagit vägen till Alternativet (9 mandat), ett nytt grönt parti vilket på ”klassiskt grönt manér” inte vill placera sig på höger- vänsterskalan men som i grunden en utbrytning från Radikale venstre, regeringssidans stora förlorare jämte Socialistisk folkeparti.

  • SF:s väljare har gått ill Enhedslisten och socialdemokraterna. En del kanske också till Alternativet. RV:s väljare har gått till Alternativet. Mandaten svänger dessutom häftigare än andelen väljare. Alternativet räknas som ett stöd för socialdemokraterna i dansk media och politik. Enhedslistens stora problem är att de är så svaga utanför Köpenhamn.

   • Observatör

    Valundersökningar lär såsmåningom ge oss svaret. Själv har jag lite svårt att se att SF väljare går till socialdemokraterna om svaret till SF katastrofval är just samarbetet med just detta parti. Visserligen kan väljarflöden vara komplexa men SF förlorade 5.0 procent medan socialdemokraterna och Enhedslistan sammanlagt vann 2.6 procent. Netto har dansk vänster, om vi definierar denna som SF och Enhedslistan, förlorat 3.9 procent.

    • Det var vad som också hände i Norge. Från SV till S. Det är ingen idé att rösta på en mindre kopia om det finns ett större parti som dessutom är originalet. Det är mekanismen bakom sådant.

     Väljarströmmarna är komplicerade och inte likadana i Köpenhamn som i Danmark i övrigt. Att SF-väljare gått direkt till nya Alternativet är ju också uppenbart.

     Jag räknar bara Enhedslisten som vänster. Inte SF.