Swefilmer stänger ner

Den största piratströmningssajten med filmer textade på svenska, Swefilmer, kommer att läggas ner för gott. Detta efter att en polisrazzia genomförts mot de som drivit sajten:

Ola Johansson, en av Swefilmers administratörer, berättar om beslutet i en film på Youtube. Han uppger också att polisen gjorde en husrannsakan hemma hos honom tidigare i juli. Då ska hans dator, mobiltelefon och ”lite mer saker” ha tagits i beslag.

– Jag fick sitta inne på häktet i 90 timmar, säger Ola Johansson i filmen.

Där säger han också att det kommer att bli en rättegång mot honom.

Det är inte olagligt att titta på strömmade filmer från piratsajter (det är inte olagligt att ladda ner heller, men olagligt att sprida), däremot är det olagligt att tillhandahålla filmer utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Men att det hela skulle innebära kraftigt ökade inkomster för filmmakare som en del av dem hävdar är bara dumheter. Piratsajters påverkan på försäljningen av filmer, biobiljetter och tittandet på lagliga filmsajter är marginell. Detta även om de verkligen står för 25% av tittandet på film på nätet. De flesta som ibland tittar på filmer från piratsajter skulle inte köpa filmen ifråga. Så den ekonomiska förlusten finns inte.

Att sitta häktad 90 timmar som Swefilmers Ola Johansson fick göra låter för mina öron ganska normalt. I alla fall är det inget som är särskilt uppseendeväckande eller förvånande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements