Torsdag på bokmässan

Första dagen på bokmässan och tidigt på morgonen så är det lugnt och alla montrar ännu inte helt färdiga. Av de jag brukar besöka så var ETC inte färdiga alls, montern var förstås byggd, men inget fanns i den förrän efter en bra stund efter öppningstid.

Tidig torsdag är en bra tid att besöka Bokmässan. Lite folk och stora möjligheter att besöka exakt de montrar en vill besöka samt skaffa sig en bild av om det finns nåt nytt, intressant och okänt. Men sådant är det sparsamt med nuförtiden. Snarare är det så att det blir allt färre små intressanta och udda förlag och allt mer geschäft, företag som tillverkar prylar som är till för de som ger ut böcker och annat liknande. Intressant för fackfolk, men inte direkt intressant för allmänheten. De små förlag som finns kvar slår sig ihop i gemensamma montrar och det blir för mycket böcker och intryck i varje monter vilket gör det svårt att besöka dem. Framförallt när det det är mycket folk längre fram på torsdagens eftermiddag. Problemet för de små är väl sannolikt att det är alltför dyrt med en monter på bokmässan.

Av de monterseminarier/part/föreläsningar jag lyssande på Magnus Linton om svensk narkotikapolitik det mest intressanta men även Andreas Johansson Heinö som pratade om svensk folkhemspolitik med Bengt Westerberg utifrån en ny bok av Johansson Heinö. Ungerntemat undvek jag nogsamt då Ungerns politik och kulturpolitik lämnar mycket att önska.

I övrigt upplevde jag att jag i år träffade fler folk jag kände än jag gjorde förra året. Det är en viktig sak med besöket på Bokmässan, att träffa intressant och trevliga människor. Var en hel del i Expos monter och träffade de alltid mycket trevliga människorna från Expo. Vidare träffade jag som vanligt en stor mängd trevligt folk i ABF:s monter och hade många intressanta samtal. Bokförlaget Atlas, Bokförlaget Leopards, ETC:s, Daidalos med flera förlags, Arbetets samt Norlén & Slottners montrar innebar också många trevliga samtal med både gamla och nya bekantskaper.

Besöket resulterade också i ett par böcker jag kommer att recensera den närmast tiden, Magnus Lintons Knark – en svensk historiaBokförlaget Atlas, Andreas Johansson Heinös Farväl till Folkhemmet, utgiven av Timbro samt novellsamlingen Fågelskrämman av Melker GarayNorlén & Slottner. De ämnen de två fackböckerna tar upp kommer dessutom säkerligen att resultera i fler artiklar än bara recensionerna.

Till slut fikade jag också med min ena dotter och det var förstås jättetrevligt och något som jag inte brukat göra på Bokmässan. Jag har underbara barn. Barnbarn också för den delen.

Sammantaget tycker jag årets bokmässa var bättre och intressantare än förra året.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements