Gangsterkonflikt bakom skott mot polisstation i Borås

En person skadades när några män öppnade eld mot polisstationen i Borås den 1 juni år. I går (24 september) startades rättegången mot två personer som är åtalade för försök till mord och grovt vapenbrott.

Som bevis mot männen har åklagaren muntliga bevis i form av förhör med 15 vittnen, varav sex är poliser. De tekniska bevisen består bland annat av film från övervakningskameror, beslagtagna telefoner och analyser av mobiltrafik.

– Jag påstår att vi har bevis på att de båda befann sig vid polishuset vid aktuell tidpunkt, säger Martin Ekelin, kammaråklagare vid Borås åklagarkammare.

Konflikt om narkotika och pengar

Motivet till mordförsöket är en pågående konflikt om narkotika och pengar mellan två kriminella konstellationer i Borås. Den ena gruppen ska bestå av personer som huvudsakligen är från Norrby och den andra gruppen av personer från Hässleholmen.

– Avsikten var att skjuta ihjäl en man som befann sig inne i receptionen, säger Martin Ekelin

Skotten inträffade den 1 juni i år. Flera personer befann sig då i polishusets reception, men ingen blev träffad, eftersom kulan inte gick igenom den kraftiga glasrutan till entrédörren. En man fick glassplitter på sig och skadades lindrigt. Den misstänkta måltavlan som tillhör Norrby-gänget dök inte upp till rättegången. De åtalade anser förstås att de är helt oskyldiga.

Flera av de våldsdåd som inträffat i Borås detta år har med den aktuella gangsterkonflikten att göra. Konflikten började dock redan 2013.

Hösten 2013 dog en ung boråsare under oklara omständigheter. Han hade enligt uppgifter i Borås Tidning (BT) en central roll i Borås undre värld och hans död skapade oro.

I augusti 2014 fick polisen larm om skottlossning utanför en verkstad på Evedalsgatan. Poliserna som ryckte ut grep sju personer i  närheten av den aktuella verkstaden. Bland dem fanns de personer med band till de grupperingar som är inblandade i konflikten. Endast en person av de gripna dömdes, för brott mot knivlagen.

I början av detta år höggs en man ner utanför en pizzeria vid Fristadsvägen. En 25-åring årsåldern har åtalats för det mordförsöket. De två tillhör förstås olika sidor i konflikten. Polisen och åklagare har svårt att få till ordentliga åtal och fällande domar då ingen, varken offer eller förövare säger något i förhör. Det gäller inte bara knivdådet på Fristadsvägen utan alla brott som har med den aktuella konflikten att göra. Utöve de då som redan nämnst har följande händelser också koppling till konflikten:

  • I februari blev en 20-åring på Norrby skjuten i båda benen.
  • mord på  25-åring på Solvarvsgatan i början av mars.
  • misshandel av en 25-årig man på Norrby i början av mars.
  • gripandet av tre män i en bil för grovt vapenbrott och förberedelse till grov misshandel. Detta skedde i mitten av mars.

Skotten mot polisstationen har föranlett att larm- och säkerhetsrutiner setts över. Enligt polisområdeschefen Lena Matthijs finns det dock ingen ökad hotbild mot polisstationen i Borås.

Lena Matthijs är förresten något så ovanligt som en svensk polis som skriver deckare. Hon ska prata på Bokmässan på söndag klockan 11:00 om det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements