Fyra polisanställda avskedades i fjol

Två poliser och två civilanställda avskedades 2014. Det visar den senaste rapporten från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, PAN.

Förra året kom 115 ärenden in till PAN. 110 ärenden avgjordes i nämnden.

En inspektör avskedades efter att ha använt polisens fordon för privat bruk vid ett stort antal tillfällen, vilket hon tidigare fått en varning för. Inspektören blev också fälld för ofredande mot sin bror. Ytterligare en inspektör avskedades förra året efter att vid flera tillfällen stulit gods från olika förvaringsutrymmen i ett polishus.

Dessutom avskedades två assistenter. Den ena efter att ha varit frånvarande från arbetet under en längre period utan giltigt skäl. Den andra efter att ha dömts för försök till misshandel, ofredande och olaga hot.

Ytterligare 40 ärenden om att skilja en polisanställd från sin anställning togs upp i nämnden men avskrevs. Det beror i många fall på att händelsen inte ansetts som tillräckligt allvarlig eller att åtalet inte lett till fällande dom.

Det är mycket sällsynt att åtal mot poliser leder till fällande dom. Och att bara 2 poliser avskedats för att de begått brott måste ses som ett klart misslyckande för svenska rättsväsen. Det är sannolikt så att ytterligare en mängd av de brott som poliser åtalats för borde lett till avsked. Men det sätt på vilket polisers misstänkta brott utreds på i Sverige gör det nästan omöjligt att bevisa polisers brott om de inte själva erkänner brott.

63 av ärendena som togs upp i fjol rörde disciplinpåföljder för tjänsteförseelser. 32 personer fick en varning och 12 fick löneavdrag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements