Efterlyst nazist gripen i Ukraina

En 32-årig nazist som misstänks för mordförsök efter en knivattack i Malmö 2014 och som varit internationellt efterlyst har gripits i Ukraina. Detta enligt TV4:s program Brottsplats Sverige:

Den 30-årige mannens advokat Theodor Nordenadler bekräftar att mannen gripits.

– Jag kan bekräfta att han har blivit gripen i under innevarande vecka i Ukraina, men jag kommer inte gå in på några detaljer. Hans inställning till brottsmisstankarna här hemma i Sverige de kvarstår oförändrade så som de redovisades våren 2014.

Även Utrikesdepartementet känner till att en svensk medborgare har frihetsberövats i Ukraina.

– Vi känner till att en svensk medborgare, en man i 30-årsåldern, har frihetsberövats i Ukraina, säger Gabriel Wernstedt som är presskommunkatör på Utrikesdepartementet.

Den misstänkte nazisten hade en ledande roll i det nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och har en lång bakgrund i vit makt-miljön. 2001 blev han medlem i Nationell ungdom och gick senare över till Nationalsocialistisk front (NSF) som därefter omvandlades till Svenskarnas parti. 32-åringen har dessutom varit i Ukraina och gett stöd till de ukrainska högerextrema grupperingarna under protesterna på Maidan.

Den 8 mars 2014 misshandlades och knivhöggs flera personer på Möllevångstorget i Malmö. Flera personer skadades och en person, Showan Shattak, fick livshotande skador. Den 32-årige nazisten utpekades omedelbart som en av gärningsmännen men polisen som hade gripit honom släppte honom ändå. Därefter har han hållit sig borta, med stor sannolikhet hela tiden i Ukraina. Vid knivdådet hade 32-åringen precis återvänt från ent tidigare vistelse i Ukraina.

Det pågår förhandlingar om utlämning till Sverige då mannen är internationellt efterlyst och anhållen i sin frånvaro.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements