Kvastens fackkurs 2: Glöm inte bort att jobba

Del 2 av 4 i serien Kvastens fackskola

Fackligt arbete bedrivs bland fackföreningens medlemmar. En självklarhet som fackliga representanter glömmer ibland. Kvasten kommer därför här med några påminnelser som kan vara bra att tänka på.

Det viktigaste som händer på arbetsplatsen händer… på arbetsplatsen! Därför är det också där, bland arbetskamrater och medlemmar, som du som facklig representant måste ha både hjärta och hjärna – och framför allt dina fötter. Förhandlingar med företaget, informationsmöten, utbildningar och annat som hör till det fackliga uppdraget ska också klaras av men om det sker på bekostnad av närvaron på jobbet och kontakten med de arbetskamrater du företräder har du valt fel.

På en arbetsplats som vår där jobben är slitsamma och monotona kan det upplevas som en stor förmån att slippa jobba i produktionen. Desto viktigare att du som facklig representant inte glömmer bort vem du representerar. Särskilt viktigt är det att inte börja gå heltid fackligt utan regelbundet arbeta på ditt vanliga jobb. Det gör att du hör hur snacket går, känner problemen i kroppen och inte glömmer bort hur det är för de allra flesta medlemmar. Går du heltid fackligt är det väldigt lätt att du med tiden börjar tänka som företagets representanter, särskilt om du träffar dem oftare än dina gamla arbetskamrater. Vi har alldeles för många exempel på fackliga företrädare som kommit så nära cheferna att de så småningom bytt sida.

Ett vanligt argument för att vissa förtroendevalda inte kan jobba i produktionen är att de är så viktiga och att uppdraget kräver så mycket tid. Men om det fackliga arbete du gör kräver full tid fem dagar i veckan är väl det betydligt bättre att dela upp det mellan flera personer? Då blir fler aktiva, fler tankar kommer in och facket blir starkare. Ingen är oersättlig. För visst fanns facket innan dig och visst kommer det att finnas när du har slutat?

Första delen av fackskolan:

Kvastens fackkurs 1: Du representerar dina arbetskamrater

Om Kvasten

Kvasten är ett populärt blad ”för och av oss som arbetar på Volvo Torslandaverken” i Göteborg. Det är inte Metallklubben eller någon annan organisation som gör och sprider bladet utan det är enskilda som jobbar på bilfabriken.

Läs alla nummer av Kvasten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Kvastens fackkurs 1: Du representerar dina arbetskamraterKvastens fackkurs 3: Facket är ingen advokatbyrå >>
Advertisements