Journalisterna och rasismen – en historia om förflackning

Saker ska kallas vid sina rätta namn. När rasister i fredags tog sig ut på Stockholms gator för att misshandla invandrare ska det kallas för en fascistisk våldsmobb. För det är vad det handlade om. Samma fascistmobb ska också ha setts i delar av centrala Stockholm på lördagskvällen.

När samma människor  på lördagen demonstrerade i Stockholm så kallar journalisterna det för en ”invandrarkritisk” demonstration. Att uttrycka sig så innebär en förflackning av språket, att förminska problemen med den aktuella demonstrationen och att ge en viss acceptans åt rasistiska åsikter. Det var en rasistisk demonstration och det är vad som ska skrivas.

Svenska journalister bidrar till problemen med högerextrema fascistiska våldsmobbar genom att inte tillräckligt tydligt ta avstånd från dem, genom att förminska problemet och genom att dölja vad det handlar om genom att inte beskriva dem korrekt. Att skriva invandrarkritisk när det handlar om en rent rasistisk demonstration är en förflackning av språket och ett bevis på journalisters totala inkompetens. På samma sätt agerar journalister i många olika sammanhang. De kallar inte rasism vid sitt rätta namn. Journalisterna blir på så sätt fascisternas och rasisternas medlöpare. De underblåser rasism genom att ge den acceptans.

Men de motdemonstranter som kom till platsen för rasistdemonstrationen ska ha all heder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebbe Persson

    Kalla dem nazister, i nazismen förenades extrema rasläror med facismens maktideolgier.

    • Det var nu bara en del av dem som var nazister. De flesta inte. På fredagen var det vad jag förstår främst fotbollshuliganer och på lördagen fotbollshuliganer, sveigedemokrater och nazister. Jag föredrar orden fascism och fascister då det inkluderar dem alla (utom huliganerna då, men en del av dem är ju nazister och rasister)

  • Pingback: En hårdare och skärpt flyktingpolitik gav rasister och nazister fribiljett. | Annarkia()