Ja till tillfälliga paviljonger för asylsökande

I södra Göteborg, närmare bestämt Burås, ska det byggas två stycken tillfälliga boenden för asylsökande. Ett ska byggas vid den nedlagda fotbollsplanen på Fridkullagatan, mitt emot äldreboendet, ett annat ska byggas på den sällan använda fotbollsplanen på Lilla Glasmästargatan. I det förstnämnda området borde det byggas permanenta bostäder på men tillfälliga duger väl tills vidare.

På den fortfarande använda större fotbollsplanen strax ovanför Buråsskolan är det inte lämpligt med permanenta bostäder så vi får utgår från att de bostäderna rivs när de inte längre behövs och att fotbollsplanen återskapas. I vilket fall som helst tycker jag det är utmärkta byggplatser för tillfälliga boenden. Kanske kan de också en period användas för andra bostadssökande den dagen de inte behövs för asylsökande längre (om nåt år kommer ju cirka hälften av de som sökt asyl att vara avvisade, vilket är det normala).

Dessutom är det ju så att som en av de närmaste grannarna kommer boendet vid Lilla Glasmästargatan att få en skola med elever från världens alla hörn, den internationella engelska skolan som idag huserar i Buråsskolans byggnad. Även det närliggande Olofshöjds studenthem har många utländska studenter som hyresgäster.

Boendet på Fridkullagatan får en liknande granne, Chalmers studenthem, med en stor blandning av boende, också där kommer de från jordens alla hörn.

Som jag ser det en satdsdel som är utmärkt för tillfälliga bostäder. Det finns också en tradition av att ta emot flyktingar i området. På 1970-talet stod det nya studenthemmet på Utlandagatan (då Krokslätt, numer Olofshöjd) och därför fick många latinamerikanska flyktingar bostäder där. Tänkta att vara tillfälliga de också. Idag är dessa flyktingar välintegrerade i det svenska samhället. Många av dem och deras barna har gjort karriär och syn på allehanda höga poster i Sverige. Som politiker, forskare, ingenjörer, journalister och annat.

I samband med andra världskriget tog Sverige mot stora mängder flyktingar från Baltikum. En stor del av dessa flyktingar, främst från Estland, placerade i bostäder i Burås, Fredriksdal och Krokslätt på Mölndalssidan. Med tiden fick många av dem positioner som lärare och politiker med mer i det svenska samhället och när Sovjetunionen föll kom end el av dem att hamna i de nya estniska regeringar som därefter valde.

För flyktingar verkar det vara bra att hamna i södra Göteborg (officiellt heter det Krokslätt, men oftast kallas det Burås, Fredriksdal, Mossen, Getebergsäng, Almedal och Elisedal beroende på var i Krokslätt det är) och troligen blir det så även med de flyktingar som nu kommer att hamna här. De är välkomna hit. Naturligtvis är det inte problemfritt, men problem kan alltid lösas. Framförallt som det i huvudsak handlar om praktiska problem.

Flyktingarna kommer till ett välfungerande område med välintegrerad utländsk befolkning, till och med romerna som tigger utanför våra affärer har en bostad i området. De var den första romska tiggarfamilj som fick en husvagn av kyrkan att bo i och de är välkända och välsedda av de flesta andra invånare i området.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

PS. Det kan väl nämnas att södra Göteborg är det område i Göteborg där det för närvarande byggs mest nya bostäder även av annat slag. Det är också bra. Tyvärr motarbetas dessa byggen ofta av en liten minoritet av de boende i området. Säkert kommer det att bli samma visa också med de tillfälliga bostäderna.

Advertisements