När det gäller brottslighet så finns ett ganska tydligt samband mellan ojämlikhet och hög brottslighet i ett land. Det är inte helt självklart, för det finns även andra faktorer, men sambandet är enligt de fakta som tagits fram i boken Jämlikhetsanden och den statistik som finns att tillgå från bland annat svenska Brå väl klarlagt. Det betyder att en viktiga orsak till brottslighet är relativ fattigdom.
Det finns också ett bevisat och tydligt samband mellan klass och brottslighet. Människor från arbetarklass blir brottsliga i högre utsträckning än andra. Det är ojämlikheten som talar. Det är också så att hög arbetslöshet innebär ökad brottslighet och hög andel ungdomar innebär högre brottslighet i ett område.
Hög kriminalitet beror i stort sett enbart på socioekonomiska faktorer och sambanden är klara och välkända. Som Mattias Hagberg skriver:
Kriminalitet, missbruk och andra sociala problem kan nästan alltid förklaras med relativ fattigdom, maktlöshet, bristande framtidstro, strukturell rasism och komplicerade uppväxtförhållanden, men också med personliga tillkortakommanden och rena tillfälligheter. Den som orkar sätta sig in i frågan upptäcker snabbt att orsak och verkan kan vara svåra att skilja från varandra.
Visst hade det varit skönt att hitta en grundläggande orsak, en orsak som dessutom lätt kan elimineras. Men så enkelt är det tyvärr inte. Den som på allvar vill minska brottslighet och hjälpa folk bort från missbruk och andra sociala problem måste inse att frågan är svår – men inte omöjlig. Det går att bekämpa orättvisor, det går att förbättra alla barn och ungdomars villkor, det går att motverka den strukturella rasismen, maktlösheten och bristen på framtidstro, bara vi vill och är beredda att betala priset.
I individuella fall finns naturligtvis mer individuella orsaker som personlighetsstörningar, diagnoser och annat. Men i det stora hela handlar det om ojämlikhet och klass. Etnicitet och kultur är däremot inte en viktigare faktor när det gäller brottslighet inom ett visst land. Däremot finns det skillnader mellan länder som uppenbarligen kan vara kulturellt betingade (Finlands högre mordfrekvens i jämförelse med Sverige är ett känt exempel).
Hur områden byggs har kanske inte främst betydelse för brottsligheten. Däremot har det stor betydelse när det gäller känslan av trygghet och otrygghet. Gles bebyggelse med stora folktomma ytor som i våra miljonprogramsförorter upplevs ofta som otryggare än gaturummen i äldre stadsdelar.
Läs gärna:
- Brottslighet i arbetarområden
- Brottslighet och klass
- Brottslighet och ungdomar
- Brottslighet och högerextremism
- Brottslighet och kön
- Brottslighet och gangstergäng
- Brottslighet och polisen
- Brottslighet och vänsterextremism
- Brottslighet och etnicitet
- Brottslighet och geografi
- Grundproblemet i våra förorter är inte hur det ser ut
- Våldet och ojämlikheten
- Ökade klyftor – mer våld?
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Brottslighet, Jämlikhetsanden, Ojämlikhet, Göteborg, Förorter, Brott, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.